На площад „Иван Вазов”,гр.Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националният празник на Република България. Командира на военно формирoвание 34 420 поздрави военнослужещите по случай 3 март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията. В тържественото си слово кметът г-н Трайко Младенов отбеляза, че българите са доказали през годините пред европейските народи, че копнеят за свобода и са готови да се борят за нея с цената на живота си.

Кметът на община Костинброд се обърна към присъстващите, че чест им прави че са на централния площад на гр. Костинброд, за да бъде почетен подобаващо празника, а не са тръгнали на екскурзии, почивки или останали по къщите си. Г-н Младенов с исторически данни изтъкна, че 3-ти март се чества от самото начало на съществуването на третата ни българска държава, през различните ни исторически етапи , та до днес. Г-н Младенов заяви, че знамената, които са поставени по “Ломско шосе”, и които украсяват лицето на нашата община са част от голям проект за евро- председателството на страната ни, а финалната част на проекта ще е на 25-ти март /Благовещение/, когато огромни български и европейски флагове ще бъдат поставени и осветени на най- високата сграда в града.

“Ние имаме самочувствието, че сме свободни европейски граждани в европейска държава и имаме своето заслужено място в картите на Европа и света. Кметът напомни и за първата копка в днешния ден на Второ ОУ „Васил Левски“.

За уникалното пробуждане с хоро на площадите на град Костинброд и на село Петърч, за невероятните изпълнения на децата от Дневния център за работа с деца на улицата и хората ит формация “Светоглас” с ангелогласните си български народни песни. Също подчерта уникалния филм “Възвишение”, показващ знайни и незнайни борци от времето на борбата срещу турското владичество.

„Нека помним и почитаме знайните и незнайни герои дали живота си за родината, нека тачим и предаваме на следващите поколения народните си бит, традиция и обичай. Нека честваме подобаващо националните си празници. Поклон пред памета на загиналите и да не забравяме – българското – да го почитаме, пазим и отстояваме, да живее Майка България“ с тези думи завърши кмета на община Костинброд.

На официалната трибуна присъстваха още г-н Васил Цветков –Народен представител от София област, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Алксандър Ненов,  инж. Габриела Георгиева, г-жа Теодора Гогова-зам.кметове на община Костинброд и общински съветници. На честването присъстваха и сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

« 1 на 2 »

Със сваляне на шапки и падане на колене участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници “, след което прозвуча химна на Република България

Проверката завърши с тържествена заря в небето.
В церемонията участваха военно формирoвание 34420, поверено на подполковник Благовест Николов, а тържествената заря-проверка премина под командването на майор Ангел Пенчев и майор Димитър Донев.

Трети март е датата на дълго мечтаната свобода на България. На трети март 2018 година честваме 140 години от Освобождението на България!  Честит празник, българи!

28180 посещения общо 1982 посещения за деня
Тържествена заря – проверка в чест на 140-та годишнина от Освобождението на България