Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз“ – гр. Костинброд 2019


Регламент
Заявка за участие


Целта на Международния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ е да популяризира българския фолклор, да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи, да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество, да стимулира дейността на културните и образователни институции в посока на изучаване и развитие на българския фолклор, както и да насърчава изучаването на фолклор от шопската фолклорна област.

Участие в него вземат любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор. Те се разпределят в две  възрастови групи – до 14 години и над 14 години.

Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ се провежда всяка година. Участващите състави от България непрекъснато се увеличават, а броя на танцьорите и певците, които се качват на фестивалната сцена непрекъснато расте.

През първите години на фестивала участниците ако са били за 2011 г. – 870 човека, за 2012 – 910 човека, то на последните издания на фестивала през 2015-2016 г. бройката надхвърля 2000 участника. Община Костинброд може да се похвали,че на осмото издание през 2017 г. участниците бяха 3372 човека.