Празникът започна от 15:30 часа на площад “Независимост“ в село Опицвет, община Костинброд. На ритуала присъстваха кмета на община Костинброд- г-н Трайко Младенов, г-жа Гергана Величкова- кмет на село Опицвет, д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет и др. Празникът  се отбележи в духа на християнската традиция, като няма да се отмине и езическият момент. Въпреки, че началото на астрономическата пролет е още далеч, Трифон Зарезан се счита за първия пролетен празник. Обикновено на този ден всяка домакиня приготвя на мъжа си пита или кравай и печена кокошка, пълнена с ориз или булгур.

 

В богатите лозарски краища традиционното ядене на лозята е петел с кисело зеле, а царят на лозята слага на общата трапеза пуйка, пълнена с ориз и цариградски стафиди. Лозарите с бъклица, хляб и печена кокошка в ръце и косер за подрязване на лозята още след разсъмване се отправят всеки към своето лозе. Обредът на подрязване всеки започва сам. След като измие ръцете и косера с вода, той отрязва първите няколко пръчки и залива отрязаните места с вино, благославяйки за богато плодородие наесен. Завършекът на Зарезанския празник е най-шумната част от цялото тържество на този ден. Всеки черпи с бъклица, благославя и отпива. Празникът свършва с голяма трапеза в дома на някой лозар. Ще остане традиция празнуването на Трифон Зарезан в село Опицвет, заяви кмета на община Костинброд.

 

4869 посещения общо 0 посещения за деня
С традиционно подрязване на лозя и дръвчета в село Опицвет се отбележи Трифон Зарезан
Размер на шрифта
Промяна на контраста