Днес, 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.Светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните.
 Рано тази сутрин църковните камбани възвестиха началото на празничния ден. В Първи район на гр. Костинброд в храм „Св.Св. Кирил и Методи“ отец Дамян отслужи Света Божествена литургия, след което се отслужи водосвет и се раздаде курбан на миряните.

 

 

Празникът завърши с участието на ТС “Ритми“ и ДТС “Ритъмчета“ към НЧ " Св. Св. Кирил и Методий" гр. Костинброд. На празника присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Косинброд, г-н Любен Кънчев – зам.- кмет на община Костинброд, г-жа Искра Димитрова – кмет на с. Градец и с. Царичина, г-жа Виктория Яшнова – младши експерт “Култура и спорт” и жители на града.


През Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий.
Днешният ден е специален и за жителите на село Чибаовци.
Църквата в местността "Улицата" в селото е наименувана на светиите Кирил и Методий . Тя е построена през 1889 г. и според предание божият храм е построен на място, където е съществувал храм преди османската власт. Почитането на повечето православни празници в Чибаовци, а и въобще в този край на страната се изразява в богослужение и даване на курбан на място с каменен кръст, нарочено на светията от стари времена, като се събират много хора.

 

Отец Лъчезар отслужи водосвет за здраве и освети курбана, направен от чибаовченци.
Празникът уважиха инж.Габриела Георгиева- зам.кмет на община Костинброд , г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд, г-жа Гергана Величкова- кмет на с. Опицвет, г-жа Емилия Костова- кмет на с.Богьовци и г-н Добри Тодоров- кмет на с.Дръмша и с.Дреново. 

 
Доманикът г-жа Искра Лазарова- кмет на с. Чибаовци посрещна всички гости и с гостоприемството си направи един прекрасен празник на селото.

2697 посещения общо 1 посещения за деня
11 МАЙ – СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ СПОМЕН И ПОЧИТ НА ПЪРВИТЕ АПОСТОЛИ ПРОСВЕТИТЕЛИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК