За пореден път община Костинброд показа и доказа, че може да се мери в действията и делата си с общини, много по – големи, много по – икономически обезпечени, с много повече история и традиции. Всички ние – Общинска Администрация, Общински съвет, граждани на общината ни, се бяхме обединили зад една кауза, зад една идея – с общо желание и сили да честваме подобаващо 180 –тата годишнина от раждането на Апостола на свободата.

 

„Заслугата за това – заслужено първо място в категорията общини до 20 хиляди граждани, не е само на кмета, а на всички нас” – каза г-н Трайко Младенов.

„Никога не съм го казвал, никога не съм го твърдял, никога не ми е било самоцел” – допълни г-н Младенов – “Да, кметът е принципала, символа на местната власт, но той е избран от хората, той работи за и с гражданите на общината, за чиито просперитет, развитие, сигурност и утвърждаване е призван да се бори.“

„Кмет на месеца” е резултат от действията и делата на всички, които помогнаха да почетем подобаващо паметта на Апостола. „Кмет на месеца” е признание за свършеното от всички ни, за да се преклоним за пореден път пред паметта на Апостола, но и за първи път да покажем по достоен и заслужен начин историческата връзка на Васил Левски с нашите земи, да утвърдим събития, местности, обекти и личности, важни за нашата община, но и за областта, региона, страната ни, да покажем, че и Костинброд има с какво да се гордее и да го направим публично, тържествено и с чест.

Билбордът в началото на града ни – посока София, се постави след обсъждания на голям екип в общината, след съгласие на собственика на мястото, където е сложен и след активната работа на 10-ки хора.

 

 

Кафявите табели – с посоката към Шияковския манастир, показващи разстоянието до него и с кратка историческа справка на онези, поставени на главните ни пътни артерии – водят към място свято, но пропито с български патриотизъм и воля за свобода, с духа на Левски.

 

 

В Шияковския манастир през 1871 година се създава Таен Шопски революционен комитет. Генадий Ихтимански – отецът, който е служил в манастира, е близък приятел и съратник на Левски. До Апостола на свободата, рамо да рамо в неговите революционни начинание, е бил човек – не толкова известен за общността ни, но с кампанията за Левски – отец Генадий се утвърди като личност, която едва ли някой в града и общината ни вече не знае.

Създадохме брошура за Васил Левски и Шияковския манастир – под наслов „През погледа на апостола” – с карта водеща към храма и кратка историческа справка.

Стартирахме кампания „ Кампания на община Костинброд за популяризиране на исторически събития, местности, обекти и личности”.

 

 

А благодарение на Дневния център за работа с деца на улицата, активната помощ на общински съветници и будни граждани, в центъра на града ни вече има невероятен графит.

 

 

 

Преиздадохме книгата за Шияковския манастир, която по време на честванията на 180 години от раждането на Левски започнахме да раздаваме на гражданите.

 

 

Екипът в община Костинброд даде интересна идея, която след това превърна в реалност – улица „Васил Левски”, която се намира в центъра на града ни, вече е с изцяло обновени табели, а административните адреси на всеки двор са с нови номера.

 

 

Кулминацията беше на 18 – ти юли, когато тържествено, с военно формирование 34 420 – Костинброд и много граждани на общината ни беше отслужена литургия на Шияковския манастир и поставени цветя на паметника на Апостола.

 

 

Вечерта на централния площад в гр. Костинброд „Иван Вазов” пред стотици събрали се граждани беше и заключителното честване на годишнината от раждането на Дякона на свободата. Деца от Първо основна училище „Васил Левски” и Второ основно училища „Васил Левски” се изявиха на сцената след което беше прожектиран на открито невероятен документален филм за Апостола „ Левски пред съда на Портата и на историята“.

 

 

От есента започват и два големи проекта за енергийна ефективност на Първо основно училище „Васил Левски“ и на Второ основно училища „Васил Левски”. С тези проекти двете училища , носещи името на Апостола, ще добият нова европейска визия, запазвайки своята самобитност, история и неподражаем стил.

Целта на общината ни беше да обхванем, да обгърнем всички аспекти от делото, личността и името на Апостола, които са свързани с Костинброд, с неговата история и минало, но и с неговото бъдеще.

Дали сме успели??? Само гражданите могат да преценят и оценят. Но резултат е и заслуженото първо място в анкетата „Кмет на месеца”, с което за пореден път показваме, че по дух и по свършени дела общината ни има своето заслужено и достойно място на административната карта на Република България.

3310 посещения общо 1 посещения за деня
За пореден път община Костинброд показа и доказа, че може да се мери в действията и делата си с общини, много по – големи, много по – икономически обезпечени, с много повече история и традиции