На 16.12.2017г. от 16:00 часа започна осмото издание на певческия конкурс „Парад на детската забавна песен – Костинброд 2017”. Когато говорим за деца, всеки от нас трябва да си дава сметка, че те са искрени, истински, неподражаеми малки души! При които всяка усмивка и сълза са отговор на шега или обида. Лишени от всички отрицателни качества на възрастните. Красиви малки лица говорещи за нежност и милост и може би поради тази причина всеки възрастен малко или много желае да се върне в детството!

В този късен следобед в препълнената зала на НЧ „Иван Вазов – 1947” цареше нежността и добротата . Без лицемерие, без заучени фрази, без еднообразно ежедневие. Под бурни  аплодисменти, а те наистина всички ги заслужаваха, се изявиха вокални групи, дуети и солови изпълнители от почти всички детски градини, училища и читалища от община Костинброд, както и гости от с. Врачеш, община Ботевград  и град Сливница. Публиката цели три часа изживя очарованието на детските таланти и красотата на творческия порив на младите певци.

Фестивалът бе организиран от община Костинброд, НЧ „Иван Вазов-1947”, с подкрепата на Съюзът на българските композитори и със съдействието на Регионално депо – Костинброд.

Събитието бе открито от домакинът, г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд. Г-н Младенов подчерта една несъмнена истина – класиране и награди ще има, но всъщност всички участници са победители. Защото са се подготвяли старателно, навлизали са с желание и усърдие в неизбродимия и красив свят на изкуството, имали са творческата дързост да се явят пред многобройна публика и компетентно жури. Затова до един те са нашите победители!

Специален гост на събитието бе г-жа Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието – София регион към Министерство на образованието и науката. Г-жа Иванова изказа благодарноста си за поканата и пожела на участниците да не губят  детското си очарование, своята искреност и  винаги да има слънце и обич в живота им.

На „Парад на детската забавна песен- Костинброд 2017” присъстваха и д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, г-н Любен Кънчев- зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Краса Крилашка и г-жа Зоя Йорданова- общински съветници.

Впечатляваше и съставът на журито: г-н Живко Колев е cpед най-извеcтните и тъpcени поети и автоpи на текстове за попyляpни пеcни y наc. Автоp и на многобpойни шоyта, концерти и ваpиатетни пpогpами. Един от cъздателите на тpио „НЛО“, пpодyцент на над 30 албyма. Автоp и на 4 книги c поезия.

Г-н Димитър Гетов е български музикант, аранжор и композитор. Завършил Българска държавна консерватория.  Композитор на песни, оркестрови пиеси и музика за естрадни спектакли. Автор на най-големия хит на Георги Христов „Черно и Бяло“.

Г-н Андрей Дреников се изявява като импровизатор, певец, цигулар, пианист, драматичен и комедиен актьор, шоумен и автор на голяма част от текстовете на своите песни. Композира от ранна възраст в различни жанрове. Творчеството му обхваща стотици детски, театрални и естрадни песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика. Получава награди за театрална музика, над 40 награди за детска музика и награди за естрадна музика на различни попфестивали. Автор е още на балет-приказка, пиеси за цигулка, пиано, виолончело и други инструментални композиции.

Достатъчни гаранции за сериозно и мащабно състезание в сферата на вокалното изкуство. И потвърждение за възвишеното намерение – да се даде простор на младите таланти и да бъдат стимулирани за нови още по-високи изяви.

Представени бяха 12 учебни и културни институции, но те включиха към груповото си пеене и излъчени от тях индивидуални изпълнители, така че броят на състезаващите бе близо 20. Те бяха разделени в три категории – от 3 до 7 години, от 1 до 4 клас и от 5 до 7 клас.

А за да се даде време за спокойно и обективно оценяване, паузата бе запълнена от друго приятно събитие – концерт в концерта. Изнесе го специално поканен гост и широко известен Боби шоу. Той сътвори истинско шоу, посветено изцяло на децата. Задаваше им шеговити въпроси, правеше фокуси и пееше. Така утвърденият шоумен и прохождащите във вокалното изкуство малчугани по съвсем естествен начин сътвориха една спойка между поколенията. А видният гост, станал любимец на костинбродската публика от всички поколения, обеща да дойде пак в община Костинброд.

Всички групи и солисти получиха грамота за участие. Отличените с награди бяха:

В категория от три до седем години:

1. ДГ ”Пролет” – Александър Жеков, Александър Евгениев и Елица Дойчева

2. ДГ ”Радост” – група „Звънчета”

3. ДГ „Пролет” – Георги Андонов

В категория от първи до четвърти клас:

1. НЧ „Заря -1914”, гр. Костинброд – Емил Пепелярски

2. НЧ „Заря-1914”,гр.Костинброд – Николета и Ангелина Андонови

3. Първо ОУ „Васил Левски”,гр.Костинброд – ВГ”Петле”

В категория от пети до седми клас:

1. Първо ОУ „Васил Левски”,гр.Костинброд- Трио „Слънчице”

2. ДЦРДУ-Костинброд – Гергана Попгенова и Васил Кръстанов

3.Второ ОУ „Васил Левски” – сборна група

Специалните награди бяха единодушно избрани.

  • За най-артистично изпълнение – НЧ „Труд и просвета-1941”, с.Градец – Никол Начева
  • Наградата на Съюза на българските композитори – НЧ „Съзнание”, гр.Сливница – ДВГ „Медени гласчета”
  • Голямата награда на кмета на община Костинброд – Гергана Попгенова – Дневен център за работа с деца на улицата, гр.Костинброд.

И всъщност когато човек присъства на такова събитие, с участници само деца, си дава сметка за истинските стойности на живота! За прекрасните талантливи деца,  които ражда нашата Родина !

Благодарим ви мили деца за любовта, с която ни заредихте!

2271 посещения общо 1 посещения за деня
Осми певчески конкурс „Парад на детската забавна песен – Костинброд 2017”