И тази година в община Костинброд  по традиция бе почетен празникът Богоявление (Йордановден). Силни и смели мъже от града и село Петърч скочиха в студените води на река „Блато“. Според легендата на Богоявление или Йордановден и според библейската легенда Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден се извършва освещаване  на водата. Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста  започна в 11:00 часа в първи район, Костинброд.

След службата в църквата „Св.Св.Кирил и Методий“ отец  Дамян и отец Серафим направиха Богоявленски водосвет /водосвет на водата/ и  отслужиха  литургия, след което  отец  Дамян хвърли кръста във водите на река „Блато“, а рекордно много мъже  се хвърлиха в реката. Цели 21 силни костинбродчани с хъс се втурнаха след кръста в студените води на река Блато в първи район, гр.Костинброд. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

На Йордановден 2018 година,  кръста бе изваден от Светослав Цаков жител на град Костинброд и от Иван Димов в село Петърч. Тази година се отличи и с млади желаещи да се хвърлят в студените води. Момчета, нямащи още пълноление, но с български дух и утвърдена традиция. Най- младият хвърлил се в реката бе Слави Граховски от село Петърч. На празника присъстваха г-н Трайко Младенов  – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев – зам.кмет и д-р Атанас Тенев- председател на ОбС- Костинброд.

Г-н Младенов подари ръчно бродирана българска, мъжка риза (носия) на извадилия кръста.

Празника бе отпразнуван подобаващо благодарение на фирма ЦБА КОМЕ, която предложи на гостите в Първи район обяд и вино. Лично управителите на костинбродската фирма обслужваха гражданите, като поднасяха топъл обяд. Днешният празник е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

Широко разпространено е било поверието, че в полунощ срещу Йордановден небето се отваря, всичко светва, а за да ти се сбъднат желанията, трябва да оставиш купа вода да пренощува на вън, след като и кажеш най- съкровеното си желание, а на самия празник най- силния и здрав мъж, извадил кръста от студената вода,  ще е здрав през цялата година.

За настроението на стотиците посетители на днешния празник се погрижиха ТС „Ритми” и „Ритъмчета” към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” и Емил Пепелярски със своят невероятен глас, огласи Първи район в гр.Костинброд.

40201 посещения общо 1 посещения за деня
Празнуване на Богоявление(Йордановден) в община Костинброд