Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден. Програмата започна в 10:00ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха с украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории. С пряко включване в български национален ефир се показа как община Костинброд празнува Тодоровден.

Пред камерата, освен конете дошли да се състезават се показаха и изпълнения на деца от град Костинброд. Танцов състав „Ритъмчета” към НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий-1890” , малките изпълнители от НЧ ”Заря-1914”, Емил Пепелярски, Николета и Ангелина Андонови и мажоретния състав от Първо ОУ ”Васил Левски” допринесоха за доброто настроение на гостите и жителите на община Костинброд. Официалната част на празника започна с отец Серафим, който отслужи молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая „домлуване“.

« на 2 »

Празникът бе открит от г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд и от д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет – Костинброд.

Зам.-кмета на община Костинброд г-н Александър Ненов поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите, г-н Ненов пожела добро представяне в предстоящата надпревара! В своето слово заместник-кмета заяви, че община Костинброд ще продължава да съхранява, развива и подпомага местните традиции и обичаи. Вярвайки в тяхната сила, мъдрост и несломимия български дух!

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за най-гиздав кон, такъми и теглене. Конете оценяваха професионално жури в състав: д-р Борислав Григоров, г-жа Весела Соколова и г-жа Виктория Яшнова. Журито награди конете в оказаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

Наградени бяха в категории:

Такъми :

 1. Георги Николов с кон Роска
 2. Росен Иванов с кон Хари
 3. Васил Цветанов с кон Султан

Категория до 500:

 1. Игнат Атанасов с кон Марта
 2. Георги Георгиев с кон Роман
 3. Тодор Божидаров с кон Мартин

Категория до 600:

 1. Димитър Рангелов с кон Белчо
 2. Мелинда Николаева с кон Реал
 3. Пламен Димитров с кон Вихър

Категория до 700:

 1. Нели Николаева с кон Мечо
 2. Стоян Александрво с кон Ринго

Наградено бе и магарето Мая, със статуетка за най-антрактивен участник.

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух.

През последните години община Костинброд възражда традициите и духовното развитие. Виден е стремежът на общинската администрация да популяризира и съхрани българското и християнските празници.

Честит Тодоровден!

Честит Имен ден на всички именници и празнуващи!

Бъдете здрави!

3863 посещения общо 1 посещения за деня
На 24.02.2018г. за пореден път гости и жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден