На 14 април 2018 г. на стадион „Белица“ се проведе изложба на каракачанското куче, организирана от община Костинброд и Национална организация „Каракачанско куче“ (НОКК). Каракачанското куче (на английски: Karakachan dog) е автохтонното овчарско куче на България. То е едно от най-старите кучета за охрана на стада селскостопански животни в Европа. В България кучето се назовава и със своите синоними – Овчарско куче, Чобанско куче, Вълкодав, Влашко куче. В специализирани публикации е известно също и под синоними Тракийски молос, Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos.

Преди началото на изложба всички присъстващи с минута мълчание почетоха паметта на жертвите от ПТП на автомагистрала „Тракия“.

Водещият на конкурса г-н Иван Панайотов разказа на публиката как ще бъдат оценявани кучетата – по всички критерии за тази порода, като стойка, форма на главата, опашка, състояние на зъбите, походка и др.

Съдия на изложбата беше г-н Тодор Петров – председател на Управителен съвет НОКК.

Кучетата бяха отсъдени по класове, както следва:

– бебе (3-6 месеца);

– подрастващи (6-9 месеца);

– млади (9-14 месеца);

– междинен (14-24 месеца);

– открит (2-8 години);

– ветерани (над 8 години).

Във всяка категория беше избран победител.

Над 70 каракачански кучета на различна възраст взеха участие в изложбата-конкурс. Раздадени бяха и много награди във вид на храна за любимите кучета.

Каракачанската породата е официално призната през 2005 година и е стандартизирана в патентното ведомство. Кучето е особено подходящо за пазач, тъй като си отстоява ревностно територията.

6388 посещения общо 1 посещения за деня
Изложба на Каракачанското куче в община Костинброд