24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най- хубавите български национални празници. На тази дата честваме празникът на Светите братя Кирил и Методий – създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва повече от 300 милиона души и до днес. По традиция пред Общинска администрация-Костинброд се събраха всички училища от града.

Четири лъча от всички краища на града се съединиха и от  ул.”Охрид” 1 потегли  празничното шествие към централния площад “Иван Вазов”.  В ученическото шествие се включиха възпитаници  и техните ръководители  от Първо ОУ “Васил Левски”, Второ ОУ “Васил Левски”, СУ “Д-р Петър Берон”, ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, ДГ ”Пролет”, ДГ ”Радост”,  кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев, служители на Общинска администрация, директори и служители на центровете – ДЦРДУ, ЦОП и жители от община Костинброд.

На сцена на централният площад “Иван Вазов”, г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи и подчерта няколко важни факти за образованието  в община Костинброд. Факти като миналогодишния проект за енергийна ефективност на сградата на Първо ОУ”Васил Левски”, преди дни завършилия основен ремонт на сградата на ПГВМСС „Св.Георги Победоносец”, текущия ремонт на сградата на Второ ОУ”Васил Левски” и предстоящия проект за дворното пространство на СУ”д-р Петър Берон”.

„Пожелавам на учителите със сърце и душа, както до сега са го правили да учат децата ни на българщина. Пожелавам на всички културни дейци и представители на читалищата на територията да продължават да съхраняват българския бит и култура, както го доказват всеки ден. На учениците на територията на община Костинброд пожелавам да се учат и да се гордеят техните родители, учители и директори с техните постижения.”

Петима ученици бяха наградени от кметът на община Костинброд  с грамота за лични постижения, за успехите си в различни спортни и извънкласни мероприятия и дейности на Национално, Международно или Европейско ниво.

Ученическия празник премина с много песни, стихотворения и танци от учениците на Първо ОУ “Васил Левски”, Второ ОУ “Васил Левски”, СУ “Д-р Петър Берон” .

Водещата на прекрасното събитие беше ученичка от СУ “Д-р Петър Берон” – Рената Коева.

На празникът присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд, г-н Александър Ненов и инж. Габриела Георгиева – зам.-кметове на община Костинброд, г-жа Анна Радовска –зам.председател на Общински съвет – Костинброд, г-н Николай Борисов – учител по история в Първо ОУ “Васил Левски”,  общински съветник, а от вчерашна дата и заместник-областен управител на София област, г-жа Зоя Йорданова- общински съветник и директор на ДГ ”Радост” и директори на училища – г-жа Даниела Борисова – Първо ОУ “Васил Левски”, г-жа Красимира Манова – Второ ОУ “Васил Левски”, г-жа Ели Виденова – СУ “Д-р Петър Берон”, г-н Светослав Иванов – ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, Юлияна Лозанова- директор на НУ ”Отец Паисий”,с.Драговищица и г-жа Весела Манова- директор на ДГ”Виолина”, учители, родители, деца и жители.

Днес, на 24 май е и абитуриентския бал на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец”. Честито на завършващите и успех напред в живота!

Честит 24 май!

 Да ни е честит най-светлият празник, да бъде свято името на Св. Св. Кирил и Методий! 

19920 посещения общо 1 посещения за деня
За втора поредна година в община Костинброд се състоя шествие и концерт, по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!