На 6 март 2019 година ръководството на община Костинброд, в състав  г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- заместник-кмет на община Костинброд, г-н Иван Иванов- общински съветник и г-н Симеон Спасов- кмет на село Голяновци, заедно с  ръководството на пенсионерските клубове „Люляк” и „Кавака”, Танцов състав „Зорница”, гр.Костинброд и музикална школа „Иркапей”, с.Драговищица пристигнаха в село Звонци, община Бабушница, Република Сърбия. Визитата е по покана на г-н Иван Таков – деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на организацията в Звонци, както и член на общинският съвет в община Бабушница, г-н Саша Златанов – общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства и г-н  Милан Йосифов – кмет на село Звонци.

Делегацията беше поканена да присъства и участва на честването на традиционния български обичай – Баба Марта. Най-българският празник в село Звонци е посрещането на пролетната Баба Марта. От както българите в Сърбия са официално признати за национално малцинство, местната организация на Националния съвет на българите в Сърбия организира празник в началото на март и го посвещава на мартениците, като уникален за България символ за здраве и берекет. Тържество бе организирано в Основното училище „Братство“, в село Звонци.

Преди да започне официалното честване на празника Баба Марта, председателите на пенсионерските клубове г-н Андрей Младенов – ПК „Люляк” и г-жа Цветанка Павлова – ПК „Кавака” се срещнаха с председателя на пенсионерския клуб в село Звонци. На срещата обмениха контакти и планове за бъдещи визити.

На тържеството, озаглавено „Баба Марта в Звонския край”, присъстваха г-н Едвин Сугарев- генерален консул на Република България в Ниш,  председателят на общински съвет- Бабушница – г-н Деян Лазаревич, председателят на националния съвет на българското малцинство в Република Сърбия – д-р Ангел Йосифов и директорът на ОУ „Братство” г-н Драган Иванов.

Събитието се  организира с подкрепата на Националния съвет на българите в Сърбия. Нашите костинбродски танцьори от ТС „Зорница” към НЧ „Иван Вазов-1947” и певиците от музикална школа „Иркапей” към НЧ”Г.С.Раковски-1928”, с.Драговищица донесоха радост и поздрав от  Родината на българите  от  Западните покрайнини с невероятни хора и песни. Танцьорите и певиците раздадоха мартеници, подарък от община Костинброд за всички присъстващи на концерта. Младите хора от община Костинброд представиха типични шопски песни и хора пред сънародниците ни в село Звонци.

От сцената в основното училище г-н Сугарев и г-н Младенов поздравиха всички присъстващи по случай българския празник.
Кметът на община Костинброд заяви,  че празниците не са свързани с определена дата или събитие, празниците ги правят хората, със сърце и душа, както е и днешното събитие при приятелите ни от Сърбия.

След концерта пред пълната от жители и гости на село Звонци, делегацията от община Костинброд посети храм „Св.Илия”. Там г-н Трайко Младенов подари икона на светеца Св. Илия и пожела на всички жители много здраве, щастие и Бог да ги закриля.

През последните години, българо-сръбските отношения получаваха различни форми на развитие. В последните години отношенията между двете държави не са били толкова добри, колкото са сега! Радваме се, че придаваме малка част към това България и Сърбия да са задружни, приятелски и развиващи се страни!

6349 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд (Република България) и община Бабушница (Република Сърбия) празнуваха Баба Марта в Звонския край. Българите от Западните покрайнини възраждат една многовековна традиция!!!