Станалата вече традиция, пред паметника на загиналите за свободата на България, община Костинброд организира тържествено честване и отдаване почит на загиналите за свободата на България! Дъждът не попречи за тържественото отбелязване на Деня на Христо Ботев!

Всички гости бяха посрещнати от кмета на село Бучин проход г-н Бойко Борисов. Там те заедно с другите присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свобода от с.Бучин проход и околията. Бяха поднесени венци и цветя от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В тържествения ритуал участие взе Военно формирование 34 420-Костинброд, а Отец Лъчезар отслужи заупокойна литургия в почит на загиналите през 1912-1913 и 1915-1918 г.

На честването в село Бучин проход присъстваха: г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, инж.Габриела Георгиева и г-н Александър Ненов- заместник- кметове на община Костинброд и г-жа Гергана Величкова – кмет на с. Опицвет.

Дошли да поднесат цветя бяха и пенсионерите от пенсионерски клуб “Люляк”-гр.Костинброд.

Г-н Младенов в речта си каза, че лошото време няма да спре истинските българи да почетат своите загинали за отечеството братя! Защото ние българите уважаваме и спазваме традициите си, но и налагаме и развиваме нови, и днес независимо дали е студ, мраз, пек или дъжд – граждани и гости на общината ни, честваме 2- ри юни в село Бучин проход пред паметника на загиналите наши съграждани.И в дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим думи като “ Отечество“, “Родина“, “Майка България”.”

Г-н Бойко Борисов в искрена и прочувствена реч, заяви радостта си, че именно в село Бучин проход се почита Денят на Ботев. “Жители на селото са дали живота си за Отечеството! Те са оставили жени и деца , за да се сражават за родината си и много от тях завинаги са останали по бойните полета. Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.”, заяви кметът на село Бучин проход.

8302 посещения общо 1 посещения за деня
За трета поредна година, община Костинброд чества 2 юни пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.