„Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми.“ Винаги съм харесвала тази мисъл на Марк Твен – автор на едни от най-хубавите детски книги „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“, и известен бунтар. Не около река Мисисипи, а около Крива река в село Драговищица се развива действието в тази история. А начално училище „Отец Паисий“ там със сигурност няма да попречи на образованието на децата в него.

В Деня на отворените врати в „Отец Паисий“ съвсем не е тихо като в монашеска килия. Децата са на двора, по коридорите, в столовата и посрещат родители, деца от съседната детска градина „Детелина“ и други гости. Вълнението е голямо, а настроените – приповдигнато, а най-хубавото е, че учениците общуват напълно свободно с гостите си без стреса и строгостта, които бихме очаквали от някои традиционно училище. Може би защото това не е традиционно училище – в него всеки ден се вият хора, създават се произведения на изкуствата, а понякога изригват вулкани.

Децата от подготвителната група на „Детелина“ не само се докоснаха до атмосферата на учебния процес и разгледаха проектите в часа по „Околен свят“, но видяха, че в училище може и да се танцува. Това стана благодарение на открития урок по хореография на г-жа Василева, който започна с екзерсис и продължи с традиционните български хора ширто, ръченица, дунавско и право хоро. В последното се включиха и много от гостите.

След подобна усилена физическа активност всеки трябва да се подкрепи подобаващо. Затова всички ученици и гостите им се отправиха на обяд в училищния стол, където всеки седна на отреденото си с табелка място, сервира си вкусна мусака и бисквитена торта, и си отсервира като прилежен ученик.

Дойде време да си поемем дъх на въздух в двора, докато очакваме кулминацията на Деня на отворените врати – изригването на два вулкана. Какво са вулканите, как точно протича процеса по изригването им, кои са най-известните вулкани в света и кои са най-близко до нас научихме от видео урока на г-жа Владимирова и клуба по интереси „Млад природолюбител“. След което два мини вулкана изплюха оранжева лава насред класната стая за радост на всички развеселени природолюбители, които обещаха да не правят подобни експерименти у дома без надзор.

Историята ни приключва с още един забавен цитат, този път от Алберт Айнщайн: “Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.” Сигурни сме, че някой ден децата от начално училище „Отец Паисий“ в Драговищица няма да помнят всички математически формули, химически съединения или цели поеми наизуст, но няма да забравили как се танцува ширто или как избухва вулкан от оцет и сода бикарбонат.

текст Кристина Нигохосян

фотографии Антония Василева

1088 посещения общо 1 посещения за деня
Вулкани и хора в Деня на отворените врати в НУ „Отец Паисий“ в с. Драговищица