На 3 март – големият български празник, община Костинброд и кметство с. Петърч отбелязаха 142 години освободена България.
Венци и цветя пред паметника на всички загинали знайни и незнайни войни дали живота си за майка България в с. Петърч поднесоха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет – Костинброд, г-жа Марияна Кръстанова, г-н Димитър Найденов и г-н Мариян Младенов – общински съветници, г-н Александър Ненов– зам. – кмет на община Костинброд, г-жа Нели Спасова- директор на ОУ „Отец Паисий“, с.Петърч, учители, ученици и жители на селото.

Г-н Борислав Борисов поздрави всички присъстващи на площада в селото, изказвайки своята благодарност към всички граждани събрали се на площада да почетат паметта на всички загинали. Кметът на село Петърч представи и новия секретар на НЧ „Нов живот-1919“ г-жа Силвия Миланова, която поема читалищната дейност от този месец. Нейна заслуга бе и цялата украса по случай Националния празник.

Г-н Трайко Младенов честити празника на всички гости, като припомни исторически факти свързани с него. Историята трябва да се помни и разказва, а децата ни с гордост да изричат името България.

След тържествената част, с народна музика, кръшни български хора и добро настроение продължи празника в с. Петърч.

 

Тържествено честване по случай 142-та година от освобождението на България се състоя в центъра на село Безден, община Костинброд.
Точно в 11:00 часа пред събралите се жители и гости в центъра на селото г-н Цветан Борисов– кмет на село Безден даде началото на празничната програма, като поздрави всички присъстващи!

След това думата беше дадена на кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов.

Г-н Младенов поздрави всички присъстващи по случай Националния празник. В своята реч кметът припомни, че днес трябва да взимаме пример от нашите предци, които заедно са се борили за свободата на България. И именно на този паметник, който се изгради преди 7 години, да се отдава почит на загиналите за свобода.

Г-н Младенов подчерта, че през тази година ще бъде изграден детски кът и мултифункционално игрище в село Безден. След приветствените слова официалните гости поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България в село Безден. Деца от НЧ „Иван Вазов“, село Безден бяха подготвили програма, по случай 3 март. Стихове за Васил Левски, за 3 март и националноосвободителни песни изпълниха децата от селото.

Сред присъстващите уважили празника бяха д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет- Костинброд, г-н Александър Ненов- зам. – кмет на община Костинброд, г-н Димитър Григоров, г-жа Анелия Велева, г-жа Кристина Александрова, г-н Димитър Найденов- общински съветници в община Костинброд.

8529 посещения общо 1 посещения за деня
За поредна година на 3 март – Денят на Освобождението на България се чества в село Петърч. Тържествено честване по случай 142-та година от освобождението на България се състоя и в центъра на село Безден, община Костинброд