Според легендата на Богоявление /Йордановден/ и според библейската легенда, Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден се извършва освещаване на водата. Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста започна в 11:00 часа в първи район, Костинброд.

Отец Дамян и отец Серафим отслужиха водосвет за здраве в двора на храм “Св.Св.Кирил и Методий”, гр. Костинброд. За кръста в град Костинброд скочиха 11 костинбродчанина, от които Георги Асенов от Първи район, гр. Костинброд извади Богоявленския кръст.

В село Петърч отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве. Седем мъже скочиха в реката, минаваща през село Петърч, като най-малък участник бе Марко Михаилов. Иван Димов от село Петърч извади Богоявленския кръст!

Община Костинброд тази година не организира фолклорна програма, поради епидемичната обстановка в цялата страна. Въпреки малкото присъстващи, традицията бе спазена.

Пожелаваме здраве, щастие и късмет през новата 2021 година на скочилите мъже в студените води на река Блато.

9280 посещения общо 1 посещения за деня
И тази година в община Костинброд по традиция бе почетен празникът Богоявление (Йордановден). Силни и смели мъже от града и село Петърч скочиха в студените води на река Блато.