Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави.

Но това не е всичко, да засадиш дърво и да оставиш следа е нещо, което всяко човешко същество трябва да изпита. Ето поради тази причина община Костинброд кандидатства по предложение за безвъзмездно дарение на образователни детски комплекти за засаждане на дървета в кампанията „Засаждаме бъдеще с гората.бг“.

Кампанията е с цел да даде възможност на хиляди деца да засадят и отгледат свое собствено дърво в Република България.

Отдел „Оперативни програми и проекти“ към общинска администрация-Костинброд се ангажираха с инициативата и се включиха в кампанията „Засаждам бъдеще с Гората.бг“.  Поради противоепидемичните мерки всичко беше предварително окомплектовано от служителите в общинска администрация- Костинброд.

Всички училища и детски градини на територията на общината получиха комплекти за отглеждане на собствено дърво, инструкции за съхранение, засяване и отглеждане на семената.

Всеки комплект съдържа семена, подходящи саксии от 100% рециклиран материал, биотор и всичко необходимо, за да отгледат децата сами малко дръвче, което после да засадят. Общият брой на комплектите бяха 800 като се разпределиха по равно в шестте училища и четирите детски градини.

През следващите месеци ще следим и споделяме децата, които под зоркия поглед на своите учители ще посадят в саксии семена от дъб, явор, кестен, ясен, вечно зелени борове, габър и други дървета. Идеята е, когато поникнат, да ги посадят в своя двор и да се грижат за тях.

С включването в инициативата децата ще могат да проследят процеса на засаждане и поникване на младото дърво, а след година или 2 да го засадят навън.

Община Костинброд, в частност отдел „Оперативни програми и проекти“ и Гората.бг благодарят на всички образователни институции в община Костинброд, които с радост приеха идеята.

Ние вярваме, че всяко голямо пътуване започва с една малка крачка в правилната посока. Всеки от нас може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искаме да направим света по-красив, по-добър и по-чист, водени изцяло от безкористни намерения, цялата Вселена ще ни помогне!

2668 посещения общо 1 посещения за деня
Общинска администрация, заедно с децата на Костинброд с еко инициатива!