08.02.2021
Не спира работата по почистването на коритото на река Блато в село Петърч. 

Реката през януари месец преля и наводни къщи в долната част на селото. От три седмици тежка механизация почиства коритото от наноси и насипва дигите на реката.

Река Блато между кв. “Шияковци” и Ломско шосе посока Първи район на град Костинброд.

Река Блато извира западно от село Безден и село Опицвет. Блато е ляв приток на река Искър като дължината ѝ е 30 km, от които повечето в община Костинброд. Само за по-малко от месец се почисти коритото на реката, което е извън регулация, със средства отпуснати от правителството на Република България.

05.02.2021
Бара “Слана бара” в кв. “Шияковци” се почиства от наноси, дървета и отпадъци.
Коритото се уширява и се издигат насипи на дигите на барата.

“Слана бара” се почиства от кв. Шияковци” до стадион “Бенсковски” в кв. “Маслово”. Барата излезе от коритото си по време на бедтсвеното положение в общината, тъй като река Блато преля и барата нямаше къде да се оттича.

На река Блато продължава да се насипват дигите, почиства се коритото и се подрязват опасни дървета около реката. Днес кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, заедно с Еколога на община Костинброд инж. Красимир Дебеляшки и инж. Иван Зъздров – външен експерт при преодоляване на кризи и бедствия обходиха всички участъци от реките в община Костинброд, които се уширяват и почистват.

В кв. “Шияковци” е обхваната цялата една страна на дигата на реката, предстои почистването и от другата й страна.

Село Голяновци е с почистен канал и укрепен мост при дере “Дола”. Каналът в село Голяновци вече е почистен и в горната страна от моста при дере “Дола”.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, заедно с Еколога на община Костинброд инж. Красимир Дебеляшки и инж. Иван Зъздров – външен експерт при преодоляване на кризи и бедствия посетиха село Голяновци. Там разговаряха с местни жители и с кмета на селото, г-н Симеон Спасов.


03.02.2021
Вече трета седмица се работи по изчистването на коритото на река Блато.
Почиства се реката от клони и наноси, удълбочава се коритото и се насипва дигата. Работата по река Блато е от село Петърч посока Първи район.


Започна почистването на “Слана бара” в кв. Шияковци. Багери почистват и уширяват коритото на барата.

29.01.2021

Кметът на община Костинброд посети  бара Метилявец при моста на ул. “Обединена”.
Барата тръгва от язовир Маслово и се влива в река Блато. Барата се почиства от клони и наноси. В момента багеристи изграждат насипи около нейното корито.
Почиства се и укрепва корито на река Блато от село Петърч до кв. Маслово, гр. Костинброд.
Този участък на реката, който е извън регулация, по време на проливните дъждове в началото на месец януари излезе от коритото и заля кв. Маслово и кв. Шияковци.
Придошлата вода и високите подпочвени води не се оттичаха и пострадаха освен къщи и дворове, а и пасища и обработваеми земеделски земи.
Придошлата вода и високите подпочвени води не се оттичаха и пострадаха освен къщи и дворове, а и пасища и обработваеми земеделски земи.

28.01.2021
В село Голяновци започва укрепването на моста на дере “Дола”. Тежка механизация от няколко дни почиства канала, а от днес започна и укрепването на моста, чрез пилони.

Продължава работата по река Сливнишка в село Петърч. Почиства се коритото от паднали дървета, храсти и наноси. Тежка механизация ще укрепи с насипи брега на реката, с цел превенция и предотвратяване на нейното излизане от коритото.

27.01.2021
И днес продължава чистенето на река Белица посока Първи район, град Костинброд.

От няколко дни на река Белица се почиства коритото, при възможност се уширяват и укрепват дигите. Продължава чистенето и на канала в село Голяновци. Каналът в селото, които се напълни с вода и излезе от коритото си в началото на месец януари, от няколко дни се уширява и удълбочава.
От НИМХ-МОН предупреждават, че през следващите дни в страната ще има валежи от сняг, а в източните райони от дъжд. Обявен е код “жълто”. Минимални температури – между минус 1 и 4 градуса, в източните и южни райони до минус 8 градуса. Работата по реките Белица, Блато и Сливнишка ще продължи и през следващите няколко дни.

27.01.2021
Багери чистят коритото на река Блато от кв. Шияковци към Първи район.
Реките се чистят от град Костинброд посока село Петърч като до ден-два започва почистването и на река Блато и река Сливнишка в село Петърч.

През почивните дни /събота и неделя/ се започна почистване, със средства от общинския бюджет, на река Белица. Багери и днес работеха в района на квартал “Захари Стоянов” /зад линията/, гр. Костинброд.

От понеделник започна работа и по канала в село Голяновци!
Чистенето на канала се осъществява благодарение на отпуснстите средства от постановление № 11 от 19 януари 2021 година на Министерски съвет.

Отпуснатите средства по бюджета на община Костинброд са за спешни и неотложни аварийни работи.

До ден-два започва почистването и на река Блато и река Сливнишка в село Петърч.

 

29338 посещения общо 1 посещения за деня
Продължава чистенето на реките в град Костинброд!