Днес, Трифон Зарезан по стар стил, над с. Драговищица, в красивата местност Батил, в лозето на Митрушин Никифоров бе извършено ритуално зарязване на лозите. Господин Никифоров е известен с прекрасното си вино и пивката си ракия. Той е щедър и уважаван човек.

Народно читалище “Георги Сава Раковски-1928“ отбелязаха трудовия обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозята-пролетното ѝ зарязване. Няколко от певиците към народното читалище в село Драговищица спазиха традицията и поднесоха на “Царя на лозята” и неговите гости- печена кокошка, баница и погача с мед. Певиците, който са от музикална школа “Иркапей” изпяха месни народни песни. В бакъреното котле, което Царят носеше, имаше от най-хубавото вино в цялото село, с което по традиция трябва да се полеят всички пръчки от лозята, за да са плодовити след засаждането им.

На празника присъстваха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, г-н Иван Иванов – общински съветник, г-н Юлиян Ангелов- Народен представител и г-н Иво Гълъбов. Ритуалите, по случай празника Трифон Зарезан, приключиха със захранване на всички гости с печена кокошка, погача и отпиване от виното. Честит празник!

6026 посещения общо 1 посещения за деня
Днес почетоха Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите в местност “Батил”, с. Драговищица