На днешния 15 февруари се отбелязва Международният ден на децата с рак. Затова именно днес Отец Ангел, духовен надзорник към Софийска Митрополия, донесе мощите на „Св. Стилиян Детепазител“ в единствения в България Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, община Костинброд.

Центърът се откри преди 1 година и вече функционира и приютява деца, преминали тежката болест. Неговите управители г-н Пламен Белчев, г-жа Петя Александрова и г-жа Маргарита Борисова организираха тържествено посрещане на частицата от мощите във възстановителния център.

Заедно с отец Ангел благодарствен молебен в прослава на Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител отслужиха отец Дамян, отец Николай и отец Желязко Симонов.

Дарената частица от Св. Стилиян Детепазител на възстановителния център се донесе от град Силистра в град София рано тази сутрин. Точно в 14:00 часа тя бе положена в едноименния параклис, намиращ се в двора на онкоцентъра в село Опицвет, община Костинброд.

Св. Стилиян е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си утроба, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и дете, в него вече се проявявали изключителните дарове на свят живот. Той не оставял своенравията да омърсят ни духа, ни душата му – бил чист, пречист.

Със силата на благодатта Божия той успял да се пребори с всички уловки на временния земен живот и виждайки живота през чистата Божия премъдрост, решил да последва стремлението на своята душа.

Св. Стилиян много желаел да помага на децата и да бъде техен пазител. За да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.

Св. Стилиян, пълен с добросърдечие и състрадание, поемал болните младенци в ръцете си и със сълзи на очи започвал да моли Бога да ги излекува. Небесният Владика чувал всеотдайната молитва и светецът тогава извършвал чудото – децата оздравявали.

Така Бог прославил името на преподобния Стилиан, който посветил живота си на Славата Божия.

На полагането на частицата от мощите на Светията присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, председателят на ОбС д-р Атанас Тенев, Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ г-жа Галя Стоичкова, Началникът на РСПБЗН-Костинброд г-н Емил Димитров, Директорът на Дневен център за работа с деца на улицата г-жа Светослава Иванова, Директорът на Център за социална рехабилитация и интеграция г-жа Жана Кръстанова, Кметът на село Петърч г-н Борислав Борисов, кметът на село Опицвет г-жа Гергана Величкова, кметът на село Безден г-н Цветан Борисов, служители от Районно управление – Костинброд, служители от общинска администрация-Костинброд и гости на възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания.

7935 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд прие мощите на покровителя на децата – Свети Стилиян Детепазител