На 7 юли, когато по традиция християните отбелязват деня на Св. Неделя, отец Желязко Симонов, заедно с Отец Георги и Отец Герасим отслужиха молебен за здраве и осветиха курбана, питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини от с. Опицвет.

Роднини, приятели и гости се събраха пред църквата “Св. Неделя” в село Опицвет, за да запалят свещичка за здраве на светлия празник.

Специална програма беше подготвена от г-жа Гергана Величкова – кмет на село Опицвет и г-жа Венелина Манкова- секретар на НЧ”Разум-1923”.

Танцов състав “Зорница” с ръководител Жаклин Костадинова към НЧ „Иван Вазов-1947“ и певчевска група към НЧ „Иван Вазов“, село Безден изпълниха български народни песни и хора. Водещ на празника бе г-жа Русанка Колева – историк и организатор мероприятия в НЧ „Иван Вазов-1947“. Госпожа Колева представи на жителите на село Опицвет г-жа Таня Бардова – реставратор на икони, която разказа накратко историята на черквата в центъра на селото. Споменат бе първият отец отслужвал в храм „Св. Неделя“ – поп Божил. Храмът е ограбван няколко пъти след своето построяване, като през 2011 година започва неговата реставрация и се възстановява откраднатата камбана, свещници и икони.

Честит празник на жителите от село Опицвет!

Бъдете живи и здрави!

18919 посещения общо 1 посещения за деня
Село Опицвет, община Костинброд днес празнува храмовия празник “Света Неделя” и отбеляза 160 години от създаването на православния храм в центъра на селото