Силни и смели мъже от града и село Петърч скочиха в студените води на река Блато. Поздравления на Костадин Златанов и Алекс Евтимов, които извадиха кръста от река Блато! Според легендата на Богоявление /Йордановден/ и според библейската легенда, Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден се извършва освещаване на водата. Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста започна в 11:00 часа в първи район, Костинброд.

Отец Серафим отслужи водосвет за здраве в двора на храм “Св.Св.Кирил и Методий”, гр. Костинброд. За кръста в град Костинброд скочиха 10 костинбродчанина, от които Костадин Златанов от гр. Костинброд извади Богоявленския кръст. На честването на празника присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, общинските съветници: г-н Димитър Григоров и г-жа Анелия Велева.
В село Петърч отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве. Девет мъже скочиха в реката, минаваща през село Петърч. Алекс Евтимов от село Петърч извади Богоявленския кръст! На честването на празника присъстваха инж. Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд и г-н Борислав Борисов -кмет на село Петърч.
Община Костинброд тази година не организира фолклорна програма, поради епидемичната обстановка в цялата страна. Въпреки всичко традицията бе спазена.

Пожелаваме здраве, щастие и късмет през новата 2022 година на скочилите мъже в студените води на река Блато.

12851 посещения общо 1 посещения за деня
И тази година в община Костинброд по традиция бе почетен празникът Богоявление (Йордановден)