През 1914 г. той създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Два пъти му предлагат министерски постове, но той отказва. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др. През 40-те години след неговата смърт фабриката се преименува на „Заводи д-р Никола Чилов” – първите химически заводи у нас. Голямо негово постижение е използването на реклама на произведените продукти като част от бизнес-стратегията.

Първото рекламно лице и автор на рекламен текст на негови продукти е поетесата Дора Габе – „Красотата на земята е жената, красотата на жената – пудра „Идеал“. Важни факти за развитието на Костинброд и съпричастността на д-р Никола Чилов към тях са : Първото име на единственото основно училище в тогавашното село Костинброд е „Мара и Никола Чилови“, към днешна дата – Първо ОУ „Васил Левски“. През 1922 година сградата на училището е построена, като на символичната „първа копка“ присъства лично и тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски.

Самият д-р Чилов многократно е спонсорирал училището, черквата в Костинброд, построил е пътища до завода и ЖП гарата в Костинброд – по онова време третата по стокооборот в България. Създал е в района овощни и зеленчукови градини, жилищен квартал /“Фондови жилища“/ и улици. Създал е една от най-добрите здравни системи в своя завод и първата химическа лаборатория. След трагичната му смърт през 1936 година е издадена книга за живота и делото му. През 2016 година община Костинброд прави фототипно издание на книгата „Д-ръ Никола Чиловъ – личностъ и дъло“. Биографично произведение, разказващо подробно за неговия живот от ранното му детство до кончината му. Тази книга е особено ценна за ръководството на общината и се дарява само на заслужили индустриалци, развиващи бизнеса си в района на община Костинброд!

Тази година благодарение на дарения от индустриалци в община Костинброд ще бъде издигнат паметник на д-р Никола Чилов в градинката, носеща неговото име пред бившата баня в града. ⬇️⬇️⬇️ https://btvnovinite.bg/bulgaria/v-btv-reporterite-patjat-na-nikola-chilov-ot-malkoto-selo-do-naj-golemite-himicheski-zavodi-na-balkanite.html

6726 посещения общо 1 посещения за деня
Гледайте довечера, 29.01.2022г., от 19:30 часа в bTV Репортерите, историята на най-великия индустриалец в България д-р Никола Чилов.