Община Костинброд организира тържествено честване и отдаване почит на загиналите за свободата на България, заедно с Военно Формирование 34 420 – Костинброд!
Всички гости бяха посрещнати от кмета на село Бучин проход г-н Бойко Борисов. Там те заедно с другите присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свобода от с. Бучин проход и околията. Военнослужещите, ръководени от майор Донев поднесоха венци от община Костинброд и Общински съвет-Костинброд, а всички присъстващи положиха цветя пред паметника на незнайния воин.
Отец Лъчезар отслужи заупокойна литургия в почит на загиналите от войните и церемонията завърши с тържествена заря в небето.
На честването в село Бучин проход присъстваха: г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- заместник- кмет на община Костинброд, Подполковник Александър Георгиев – командир на военно формирование 34 420 – Костинброд, общински съветници: г-жа Камелия Велкова, г-жа Анелия Велева и г-н Димитър Григоров.
Г-н Младенов в речта си заяви, че в дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим думи като “ Отечество“, “Родина“, “Майка България”. Кметът каза още, че през тази година са подменени всички ръчни сирени в град Костинброд и селата в общината, закупени са и нови електрически.
Г-н Бойко Борисов в своята реч, заяви радостта си, че именно в село Бучин проход се почита Денят на Ботев. “Жители на селото са дали живота си за Отечеството! Те са оставили жени и деца , за да се сражават за родината си и много от тях завинаги са останали по бойните полета.“
Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.
Поклон пред паметта им!
Община Костинброд изказва специални благодарности на ВФ 34 420 – Костинброд, което за поредна година поднесе венци заедно с нас!
11252 посещения общо 1 посещения за деня
За поредна година община Костинброд чества 2 юни пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.