Храмовият празник e на 15 август, но традицията е съборът да се прави в първия почивен ден, за да може повече хора да почетат празника Голяма Богородица. В църквата всеки имаше възможност да запали свещ, а отец Лъчезар отслужи празничен молебен и водосвет за здраве.

Свещеникът освети и курбана за здраве. В района около църквата бяха подготвени места за почивка, отдих и веселие, както и възможности за забавление на децата, като по този начин храмовия празник се превърна в истински събор. В деня на празника, село Дреново всяка година привлича голям брой хора от цялата община и околията.

На празника в Дреново присъства и кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, зам.кмета г-н Александър Ненов, г-жа Даниела Станкова общински съветник в ОбС -Костинброд и почти всички кметове на населени места от община Костинброд. Домакинът и кметски наместник на с. Дръмша, с. Дреново и с.Понор г-н Добри Тодоров предложи на гостите си топло посрещане и курбан за здраве.

Българските народни обичаи преминават през много трудности и изпитания войни, въстания, робство. Някои от тях успяват да се запазят и до днес, друга част се загубват завинаги. Но тези, които остават показват колко богата и разноцветна е народната ни култура. Те са първоизточникът, от който произтича цялата културна традиция на българския народ. В душата и сърцето си всеки българин носи българските обичаи и традиции, независимо от все по- забързаното му ежедневие. Така, в августкия съботен ден, българи празнуваха християнския празник – Голяма Богородица в село Дреново. Догодина, до Амина…

36163 посещения общо 1 посещения за деня
На 20 август, събота, се състоя храмовият празник на църквата “Успение Богородично” в с. Дреново