Доктор Никола Чилов – изключителна личност, свързана завинаги с историята на нашата община.  Днес, 14 септември- Кръстовден, на официалната церемония за откриване на бюст паметника на д-р Никола Чилов, присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет – Костинброд, общински съветници, г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, индустриалци и представители на бизнеса , г-жа Красимира Чакърова – представител на Държавна агенция „Архиви“, кметове на населени места в община Костинброд, директори на социални центрове и институции. Специален гост бе г-н Владимир Чилов – внук на д-р Никола Чилов.

На мястото, което е избрано за поставяне на паметника се преплитат минало и настояще. Зад паметника ще се изгради градски музей, а пред него е фабриката, на която д-р Чилов е посветил живота си. Самият паметен бюст е от месинг и бронз, а около него са засадени здравец и ягоди, взети от родната му къща в родопското село Славейно (тогава Карлуково). Пътеката, изградена до паметника е от камъни, доставени от родното му село.

Осъществяването на родолюбивата идея е благодарение на инициативния комитет в лицето на инж. Здравко Александров, г-н Иван Тодоров и адв. Георги Янев, кметът на община Костинброд, със съдействието на Общински съвет-Костинброд и бизнеса на наша територия.

А неговият автор – скулпторът Борис Андреев – Реджо успя напълно да пресъздаде д-р Никола Чилов в последните му години.

След свалянето на покривалото на бюст-паметника на д-р Никола Чилов прозвуча химна на Република България. Отец Николай от храм „Св. Св. Кирил и Методий“ град Костинброд отслужи заупокойна молитва в негова чест и освети паметника.

Пред всички присъстващи се изказаха кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, г-н Владимир Чилов- внук на д-р Никола Чилов и адв. Георги Янев- член на инициативния комитет.

В последните няколко години сред обществеността в Костинброд се възроди спомена за големия индустриалец д-р Никола Чилов, който има безспорен принос за икономическото и културното развитие на града и селищата около Костинброд. Редно е в града ни да има място, посветено и носещо името на д-р Чилов. През 2016 година Общински съвет наименува градинката пред бившата баня, която е в непосредствена близост до завода, с името „Д-р Никола Чилов“. Ръководството на община Костинброд и Общински съвет още тогава се обединиха около идеята, че за в бъдеще ще бъде изграден паметен мемориал в негова чест.

На официалната церемония по откриването на паметника се обърна голямо внимание на дарителите – Бизнеса на град Костинброд, днешните индустриалци на България. Всички присъстващи дарители получиха плакет с лика на д-р Чилов с надпис „Дарител на община Костинброд“.

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, заедно с председателя на Общински съвет – Костинброд, д-р Атанас Тенев връчиха кристален плакет на дарителите, в лицето на: г-жа Павлина Джиева – управител на „Джиев“АД , г-н Видьо Видев – управител на „ЕкоБулПак“АД, г-н Пламен Ташков – управител на „Марс Армор“ООД, г-н Йордан Бончев-управител на „Мултипринт“ООД, г-н Светлин Николчев- управител на „Ролпласт“ЕООД, г-н Уалид Гарби – управител на „Санитекс Пейпър Продуктс“ООД, г-жа Милена Завалова – директор на завод „Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“АД, г-жа Теодора Вълчева и г-н Иво Трингов – управители на „Костинброд ЕКО“АД, г-жа Калина Цветанова- управител на „Интерион“АД, инж. Димитър Пенев – управител на „Сен Гобен България“ЕООД, г-н Виктор Зарев – управител на „Тексайд България“ЕООД, г-н Янко Шумков – управител „Стреза“ЕООД и г-н Петър Здравков -управител „Липо Хард“ООД. Плакети получиха и инициативния комитет за изграждането на паметника и внукът на д-р Чилов – Владимир Чилов.

За закриване на официалната церемония се поднесоха венци от Община Костинброд и Общински съвет и цветя от всички присъстващи.

Индустриалците са особени хора. Те винаги намират начин да развиват най-модерното производство, което условията на времето позволяват. Такъв пример е финансистът индустриалец д-р Никола Чилов. Именно той поставя основите на най-големите до 50-те години на миналия век химически заводи на Балканите.

През 1914 година д-р Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др. През 40-те години след неговата смърт фабриката се преименува на „Заводи д-р Никола Чилов” – първите химически заводи у нас. Едно голямо негово постижение е използването на реклама на произведените продукти като част от бизнес-стратегията. Първото рекламно лице и автор на рекламен текст на негови продукти е поетесата Дора Габе – „Красотата на земята е жената, красотата на жената – пудра „Идеал“.

Създаденото от него предприятие, управлявано след смъртта му от неговите наследници, неотменно е сред първите 5 данъкоплатци в Царство България, с годишен оборот над 1 милиард тогавашни лева. Химическият завод на гара Костинброд е сред най-големите износители и остава номер едно дори и след края на 30-те години.

Аз не искам пари за влог в банки. Парите за мене са средство за нов градеж на промишленото дело, което е моята страст и жизнена цел“. – д-р Никола Чилов (1885 – 1936).

Поклон пред паметта на д-р Никола Чилов!

2175 посещения общо 2 посещения за деня
Откри се паметник на д-р Никола Чилов – индустриалецът, положил здравите основи на индустриалната мощ в България и прочул Костинброд като градът на модерната промишленост.