Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд е едно от малкото, може би единственото училище с изучаване на унгарски език. Именно поради тази причина по покана на кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, училището бе домакин на днешната унгарска вечер с нашите приятели д-р Мария Николаева и г-жа Моника Жеков.

Директорката на Първо ОУ „Васил Левски“, г-жа Даниела Борисова, бе модератор на срещата, състояла се в малкия салон на НЧ“Иван Вазов-1947“, гр. Костинброд. Тя представи учениците си от мажоретния състав с невероятни танци – поздрав за гостенките от Унгария.

Председателят на съвета на българското малцинство в Унгария д-р Мария Николаева за втори път посещава град Костинброд.

Само преди няколко месеца делегация от община Костинброд участва в проект по програма “Европа на гражданите” с посещение в Унгария.
Председател на съвета на българското малцинство в Унгария посети град Костинброд – Община Костинброд (kostinbrod.bg)

Г-жа Даниела Борисова презентира книгата на д-р Николаева, “Минало Непреминало”.

А самата д-р Николаева разказа подробно за своя живот пред всички присъстващи. Тя започна разказа си със запознанството й с ръководството на община Костинброд: Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ” посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария – Община Костинброд (kostinbrod.bg)

Мария НИКОЛАЕВА е родена през 1933 в град Русе, България. Потомка е на българи с двувековен корен, поникнал и разпрострял се между Средногорието и Тракия, а в наши дни – почти по целия свят. През 1957 г., Завършва Софийската Медицинска Академия. Същата година се омъжва 3а унгарския художник Миклош Мажаров, по баща българин, и веднага започва практика като лекар в село Топчии, Разградско. През лятото на 1958 младото семейство се преселва в Унгария, град Мишколц.

Като лекар в Унгария, Николаева специализира очни болести и повече от половин век лекува очите на хората, за да ги съпричастява със светлината. След 1995 г., при създаване на малцинствените самоуправления в Унгария, е председател на местното самоуправление и работи за съхранение на българската памет сред сънародниците си в Мишколц. Преди 12 години учредява и финансира със свои средства ежегодната награда „Миклош Мажаров“ на млади творци-художници, свързани с приложното изкуство, която връчва в родния град на художника.

На 89-годишна възраст тя е усмихната, активна, пълна с енергия и интересни истории за живота. По време на пандемията от коронавирус написва първата си автобиографична книга с мото “Минало непреминало ”, издадена в България. Семейството ѝ наброява 22 души: 3 деца, 7 внуци и 5 правнуци, родени в Унгария, които продължават българската традиция.

Другата ни гостенка е Моника Жеков – цигуларка с меден глас. Унгарка с български корени. Г-жа Жеков разтопи сърцата на всички с изпяването на „Хубава си моя горо“ и още много песни.

На унгарската вечер присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет Костинброд, директори на социални центрове, служители на ОбА-Костинброд, кметове на населени места, близки роднини на д-р Николаева и жители община Костинброд.

25368 посещения общо 1 посещения за деня
Петъчна унгарска вечер в град Костинброд