На 16 май във втората по големина катедрала във Виена – Вотивкирхе – иновативният български художник и иконописец Диан Костов, при голям интерес, откри своята АРТ- инсталация: „Кръстопът – цената на избора“!

Това не е първото представяне на Диан на световната културна сцена. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония…

Но във Виена се случи нещо различно – за първи път иконописецът представя изложба от такъв мащаб – и то само броени дни след като в същата катедрала е гостувала изложбата на Микеланджело и Сикстинската капела.

Благодарим на Actualno.com за невероятните 3 минути, които ни пренасят във Виена.

Благодарим на Диан Костов и Милена Ташкова за възможността да представят икони от новостроящия ни се храм „Св. Мина“ и „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Костинброд.

Благодарим на Посолство на България във Виена за топлия прием и участието в изложбата на Н. Пр. Десислава Найденова- Господинова – Посланик на Република България в Република Австрия.

За подготовката на проекта ви разказахме в специално видео преди месец, което достигна до над 36 000 души. Ако сте го пропуснали, вижте го тук: https://www.facebook.com/bulgarianadlan/videos/3132166053742446

На 16 май 2023 – иновативният български художник и иконописец Диан Костов, при голям интерес, откри своята АРТ- инсталация: „Кръстопът – цената на избора“!

Това беше безспорното голямо събитие в световната културна столица Виена – известна в целия свят с невероятните си галерии, църкви, музеи, театри, дворци, опера и филхармония …

Всички присъстващи българи на откриването във Вотивкирхе се почувствахме особено горди и щастливи от това събитие. Сякаш се извисихме до безкрайността на Бога и едновременно с това потънахме в собствените си размисли и мечти…

Разбира се, присъстваха и представители на австрийските културни среди, много туристи и любители на изкуството, специално дошли във Виена за откриването.. А сред официалните лица бяха Нейно превъзходителство Десислава Найденова – Господинова – посланик на България в Австрия, директорката на Българския културен институт във Виена – „Дом Витгенщайн“ – проф. Румяна Конева, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, председателят на ОбС –Костинброд – д-р Атанас Тенев, зам-.кметът Алексаднър Ненов, общински съветници от община Костинброд, членове на Посолството ни в Австрия и др.

Инсталацията „Кръстопът – цената на избора“ започва още от входа на Вотивкирхе и посреща публиката с кръгово движение, символизиращо възможностите, пред които сме изправени. Катедралата е „разделена“ на три части като всяка от тях има

своето послание и носи различно преживяване: – „Накъде отиваме?“ – „Пътят“ и „Кой си ти?“

В първата част на изложбата , движейки се по уникалната магистрала, сме изправени пред въпроса „Накъде отиваме?“ Магистралата е символ на динамиката на времето, в което живеем и стремежът ни към притежание на вещи и консуматорство.

Втората част от изложбата „Пътят“ представлява огледална стая със златен трънен венец, символизиращ страданията на Христос. Посетителите имат възможност да се вгледат в себе си и да помислят за своите ценности и нагласи, сверявайки ги с вечните ориентири – Божиите заповеди. Пътят ни продължава в централната част на катедралата, където са изложени 72 творби на Диан Костов – икони, рисунки и постери на стенописи, разпръснати сред синьо небе, над което летят бели гълъби – все символи на пространството, времето и движението.

Като последен акцент от изложбата в третата част е представена инсталацията „Кой си ти?“. Пред нея посетителите могат да застанат като пред вътрешен олтар, да се огледат в разполовеното огледало, задавайки си най-важните въпроси пред очите на Господа. Там чрез специално поставените слушалки, можете да чуете от дълбок мъжки глас, звучащ някак сакрално, следното послание:

„Кой си ти, Адаме, не ти дадох нито сигурно място , нито собствено лице, нито някакъв особен дар – за да можеш по твоя воля и преценка да имаш и притежаваш каквото място, каквото лице и каквито дарове си пожелаеш… Установената за останалите същества природа се регулира чрез предписаните от мен закони… А ТИ САМ ще си определиш природата по твой свободен избор, в ръцете на който те поверих – без да бъдеш ограничаван от никакви пречки…Поставих те в центъра на света, за да можеш да огледаш всичко наоколо. Не те направих нито небесен, нито земен, нито смъртен, нито безсмъртен, за да можеш като твой собствен ваятел и творец, със свободна воля и чест да си изваеш образ по твое предпочитание… Можеш да се изродиш и да станеш като безсловестните твари, но ако пожелаеш – можеш да се преродиш и да се издигнеш до небесните висини …… Кой си ти?“

4414 посещения общо 1 посещения за деня
Диан Костов покори Виена с инсталацията „Кръстопът- цената на избора“