Общината организира тържествено честване и отдаване на почит към загиналите за свободата на България, заедно с Военно Формирование 34 420 – Костинброд.

Жителите и гости на събитието бяха посрещнати лично от кмета на село Бучин проход – г-н Бойко Борисов!

В самото начало Отец Лъчезар отслужи литургия в памет на загиналите български воини!

Военнослужещите от ВФ 34420 ръководени от майор Димитър Донев отдадоха чест и поднесоха венец от община Костинброд, венец от Общински съвет – Костинброд поднесоха д-р Атанас Тенев – председател на общинския съвет и г-жа Камелия Велкова – общински съветник!

На честването в село Бучин проход присъстваха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-жа Теодора Гогова, инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов – заместник – кметове на община Костинброд, г-жа Камелия Велкова и г-н Мариян Младенов – общински съветници,  д-р Ангел Йосифов – Председател на Националния съвет на българите в Сърбия, жител на Цариброд, директори на дирекции, представители на пенсионерските клубове на територията на общината и жители на село Бучин проход!

В своето слово пред паметника в село Бучин проход, кмета на община Костинброд г-н Младенов заяви:

“В дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим Родината си. Гробовете на Ботев , Левски и много от революционерите, загинали за свободата и независимостта на страната ни, до ден днешен са неизвестни, или само предполагаме за тяхното местонахождение, но ние  ги носим винаги в сърцата си с памет и благодарност за делото им.” Кмета подчерта, че е особено важно да бъдем пример за децата си в любовта към Отечеството ни и в признателността към героите, дали живота си за свободата ни.

Г-н Бойко Борисов кмет на село Бучин преход изказа своята признателност и уважение, че Денят на Ботев се отбелязва в село Бучин проход, пред единствения паметник на войник в цял ръст на територията на общината. Войника на паметника посреща със своя щик всеки влизащ или излизащ на територията на община Костинброд и напомня за героизма на всеки един българин, дал живота си за свободата и независимостта на отечеството!

Г-н Борисов подчерта, че “Жители на селото са дали живота си за Отечеството! Те са оставили жени и деца, за да се сражават за Родината си и много от тях са останали по бойните полета.“

Последен слово държа д-р Ангел Йосифов, който подчерта, че именно на тази дата е редно да бъде показано единство. Той посочи, че българите от Цариброд са неделима част от българския народ и е необходимо обединение, за да се върне България по пътя, по който е вървяла до преди 2-3 години – да бъде единна, стабилна и просперитетна.

Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.

Поклон пред паметта им!

Община Костинброд отправя специални благодарности към воннослужещите от ВФ 34 420 – Костинброд, които за поредна година се включиха в четването на  Деня на Ботев и поднесоха венци заедно с нас!

Нека не само днес да помним и почитаме геоите си, защото, „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“

3740 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд отбеляза 2 юни пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.