Фестивалът се провежда за девета поредна година, като с всяка изминала година се разраства все повече.

В тазгодишното му издание участваха над 20 състава с над 400 участници от цялата страна.

Участие във фестивала взеха групи, самодейни и професионални състави, ансамбли и индивидуални изпълнители, в областта на българския фолклор.

Празникът беше открит от кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов. На сцената бяха поканени зам.- кметът – г-н Александър Ненов и г-жа Снежана Радева – секретар на НЧ “Труд и просвета -1941”.

В речта си г-н Младенов приветства всички с добре дошли, пожела успех на съставите и призова всички участници и гости да продължават все така да популяризират и съхраняват българските традиции и фолклор. Г-н Младенов отбеляза, че село Градец отскоро се радва на нов площад. Подчерта, че в читалището тече ремонт, който ще завърши с изграждането на изцяло нов покрив.

Г-н Ненов отбеляза, че за него е удоволствие да присъства за пореден път на фестивала, в едно от най-красивите села на територията на община Костинброд.

Г-н Ненов отправи апел към всички участващи да продължават все така да развиват българското творчество и фолклор, и да пазят традициите живи. Подчерта, че приоритет на община Костинброд е опазването на културните ценности и българщината.

Целият следобеден ден в красивото българско село Градец звучаха български ритми и се танцуваха български народни танци, съчетани с безброй усмивки на всички малки и големи любители на фолклора.

Журито, в състав – г-жа Екатерина Михайлова – Радулова – дългогодишен учител по изобразително изкуство и музика, и г-жа Радостина Костадинова – преподавател по народни танци в Национален учебен комплекс по култура, наградиха най-добрите участници.

В категория „Танци“ победителите са:

Детски танцов състав:

 1. ДТС „Зора“ – Маслово
 2. НЧ „Изгрев – 1921“ – с. Волуяк
 3. 2. СУ „Д – р Петър Берон“

Танцов състав:

 1. Ансамбъл „Гоце Делчев“
 2. ТС „Ритми“ – гр. Костинброд
 3. ТС „Релакс“ – с. Петърч

Специална награда от журито за най – стилна група, получи ТС „Зора“ – кв. Маслово.

Клуб:

 1. НЧ „Изгрев – 1921“ – с. Волуяк
 2. „На мегдана“ – гр. Монтана
 3. НЧ „Пробуда – 1908“ – кв. Сеславци

В категория „Песни“ наградените са:

Солисти:

 1. Свилена Тодорова – с. Волуяк
 2. Спаска Борисова – с. Ресилово
 3. Петя Димитрова – гр. Костинброд
 4. Савина Савова – гр. Костинброд

Певчески групи:

 1. Певческа група за автентичен фолклор – гр. Ихтиман
 2. Женска певческа група НЧ „Пробуда – 1908“ – кв. Сеславци
 3. Група за фолклор „Люлинци“
 4. Детска певческа група НЧ „Изгрев – 1921“ – с. Волуяк

Община Костинброд вече се подготвя за следващия фолклорен фестивал – „Шопски наниз“. Неговото 13 издание ще бъде на 9, 10 и 11 юни, когато гр. Костинброд отново ще бъде център на фолклора и културните традиции. Заповядайте!

3204 посещения общо 1 посещения за деня
На 04.06.2023 г. в с. Градец се проведе традиционният фолклорен фестивал “Хайдушки ручей”, организиран от НЧ “Труд и просвета-1941”, кметство с. Градец и подкрепен от община Костинброд.