В Резиденция „Лозенец“, гр. София, г-н Трайко Младенов присъства на официалното отбелязване на юбилея на QUASAR. Кметът на община Костинброд уважи поканата на Акад. Чавдар Руменин –Ръководител на Център за компетентност QUASAR и Доц. Август Иванов – Директор на института по роботика при БАН.

Община Костинброд бе отличена с Грамота за изключителен принос като лоялен партньор в развитието на науката.

Центърът обединява лабораторен комплекс за високонаучни изследвания и разработка на технологични продукти в сферата на изкуствения интелект и роботиката.

КВАЗАР работи съвместно с институции в цялата страна – сред които Висшето военноморско училище във Варна, Техническият университет в Габрово, Военният университет във Велико Търново, Софийският университет, институти на БАН и други.

Най-актуалният проект, по който в момента работят, съвместно с Военноморското училище, е осъществяването на контрол с дронове на водата на Черно море във връзка с рисковете за замърсяване след взрива на стената на язовир Нова Каховка.

Друг голям проект на Центъра е „Изграждане на пилотна квантова инфраструктура в България“, финансирана от Европейската комисия и стартирала във всички страни членки.

Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационният суверенитет на Европа.

8938 посещения общо 1 посещения за деня
На 22 юни се състоя тържествено отбелязване по случай 5 годишния юбилей на Център за компетентност КВАЗАР –“Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ към БАН