Илинден в село Безден
Църковният празник е наречен от народа  Илинден. Свети Илия е живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град  Тезвия в Палестина. Вярва се, че светецът е покровител на светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари.

В община Костинброд три храма са кръстени на светеца Илия : храм “Свети пророк Илия“ в с. Безден, „Св. пророк Илия“ в с. Голяновци и параклис „Св. Илия“ в махала Червена ябълка, с. Царичина.

По случай храмовия празник, курбан за здраве беше осветен и раздаден в двора на църквата в село Безден. Отец Желязко Симонов отслужи света литургия и благослови всички присъстващи.

На църковния празник присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, зам.-кметът, г-н Александър Ненов, общинските съветници – г-жа Анелия Велева и г-жа Кристина Александрова, г-жа Гергана Величкова – кметски наместник на с.Опицвет, жители и гости на селото.

През изминалата година  се реновира камбанарията на Храм „Св. Пророк Илия“ в село Безден. Средствата за ремонта бяха подсигурени от бюджета на Община Костинброд и гласувани единодушно от Общински съвет –Костинброд.

След водосвета и раздаването на курбана в село Безден кметът на община Костинброд заяви, че ще продължава да облагородява селото. През тази година в центъра на селото се изгради фитнес на открито. Той се намира в близост до спортното игрище, което общината изгради преди няколко години. А след вътрешния ремонт на кметството и изграждането на на детската площадка в двора му, през тази година ще бъде реновиран изцяло и площада в село Безден.

Община Костинброд ще продължава да инвестира и подобрява условията на живот в красивото и китно българско село Безден.

 

Храмов празник в село Голяновци.

В село Голяновци, беше отслужена молитва в храм  „Св. Пророк Илия“.

Кметът на село Голяновци – г-н Симеон Спасов, кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, зам.-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов, кметът на село Петърч – г-н Борислав Борисов, общинският съветник г-н Иван Иванов  и жители на селото запалиха свещ и се помолиха за здраве.

Отец Силуан освети курбана за здраве в храм “Св. Пророк Илия”, с. Голяновци. Много жители и гости на селото уважиха празника.

Настоятелството, заедно с отец Силуан се грижат за един от най-красивите храмове в общината. Близо до олтара са поставени две книги. Книга за ктиторите и дарителите на храма, и летописна книга.

Храмът е изключително ценен за нашата община, тъй като един от дарителите за строежа е именно д-р Никола Чилов – индустриалец, създал промишлеността в град Костинброд и спомогнал за неговото разширяване и прославяне.

На входа на храма има и две паметни плочи на загинали за родината от село Голяновци през 1912-1913 и 1915 и 1918 г.

В последните няколко години, благодарения на работата на община Костинброд, решенията на общински съвет- Костинброд и отпусканите средства, въпреки кризите,  село Голяновци е едно от желаните села от много млади семейства, търсещи спокойно и уредено място за живот.

Благодарения на инвестициите от община Костинброд селото има вече изграден водопровод, чисто нов пенсионерски клуб с името “Жар-Голяновци”. Центърът на селото е с нова детска площадка и голям мултимедиен екран. Сградата на кметството е със сменен покрив, а филиалът на Детска градина „Пролет“ се разшири, като се ремонтира и обзаведе модерно помещение за малките жители на селото.

Честит храмов празник и честит имен ден на всички празнуващи!

3417 посещения общо 1 посещения за деня
Илинден в община Костинброд