Той се чества и от православни, и от католици. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

Литургия за здраве и благоденствие беше дадена в Шияковския манастир “Св.Архангел Михаил”, гр.Костинброд. Отец Крум отслужи празничната литургия и освети курбана за здраве. Четири фамилии изнесоха курбан на Шияковския манастир, а стотици костинбродчани бяха дошли да запалят свещичка за здраве на празника. По покана на църковното настоятелство присъства кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов и кметът на село Петърч г-н Борислав Борисов.

Шияковският манастир “Свети Архангел Михаил” е знаков за община Костинброд. Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата Васил Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е сгушен в покрайнините на град Костинброд и дава възможност за големи чествания и водосвети на костинбродчани. А с всяка изминала година се увеличат курбаните за здраве, сватбите и кръщенетата.

Община Костинброд отпусна 10 хил. лв. за довършителни ремонти дейности в манастира. На последната сесия на общински съвет се взе решение църковното настоятелство на манастира да бъде освободено от такси по процедура на търпимост на сградите. Докладната бе внесена от кмета на община Костинброд и единодушно гласувана от всички общински съветници.

Г-н Трайко Младенов заяви пред църковното настоятелство, в лицето на отец Крум, че ще бъдат отпуснати още средства на стойност 15 хил. лв. за манастира и неговото постоянно облагородяване.

3382 посещения общо 1 посещения за деня
Днешният църковен празник Успение Богородично е един от 12-те големи християнски празници.