На 12 септември, по време на Празниците на града, се състоя премиерата на постановката  “БЪРКОТИИ В ХОТЕЛ УЕСТМИНСТЪР”  от Рей Куни, с  режисьор Милослав Милославов на театър “Цветан Станков”  при НЧ ”Иван Вазов-1947” гр.  Костинброд.

В наши дни, когато се говори за културното богатство и наследство на нашата общност, местният театър заема специално място. Той е мястото, където артисти, режисьори и публика се събират, за да се насладят на изкуството и да изразят себе си чрез него. Въпреки този значим принос към културния живот, местните театри често се изправят пред финансови предизвикателства. Но ето вдъхновяващата история за един такъв театър, който се завърна към светлината на сцената благодарение на финансовата подкрепа на община Костинброд и спонсори от града!

Театър „Цветан Станков” започва своето съществуване през 1996 година, след като петима любители актьори решават да възобновят традициите на самодейния театър в Костинброд, прекъснати през 1982 година.  Първата пиеса излиза с премиера на  3 май 1997 година със спектакъла „Приказка за калпаците” от Панчо Панчев.

Театърът започва да се представя с името „Съвремие”, поради преимуществено съвременните български заглавия, с които работи.

През 2009 година, след внезапната кончина на най-награждавания си и харизматичен актьор дотогава, театърът започва да носи неговото име Цветан Станков.

През двадесет и седем годишното си съществуване  театърът има реализирани 52 постановки, които освен на родна сцена, са представяни на фестивалите в градовете Тополовград, Лом, Свищов, Самоков, Каварна, Нова Загора, Белене, Асеновград и Трявна.

От тези фестивали театър „Цветан Станков” се е връщал с множество награди, персонални и колективни.

От тях- 64 първи места, 5 втори места, 3 трети места, 3 Специални награди и 7 големи награди на фестивалите, 3 награди за най-добра режисура.  Това отрежда на театъра на Костинброд почетното място на най-награждавания любителски театър в цялата история на българското любителско театрално творчество.

Най-награждаваните спектакли са три  от пиесите на големия български драматург Стефан Цанев – „Животът са две жени”,  „Другата смърт на Жана Д ` Арк” и „Деца на Света”.

През годините с театъра се работили режисьорите Христо  Попов, Любомир Фърков, Ваня Паликопова и Милослав Милославов.

Най-награждаваният актьор в историята на театъра до днес е Стефан Милков. Неговите превъплъщения в почти всички пиеси винаги биват награждавани с призовете за „Най-добра мъжка роля”.

Стефан Милков е голямата гордост на Театър Цветан Станков. Освен, че той вече е професионален актьор, отскоро е и директор на Драматичен театър „Драгомир Асенов” гр.Монтана.

Традиция през годините беше театърът да представя по няколко спектакли годишно. За съжаление през периода на пандемията няколко пиеси, по които актьорите започваха работа не успяват да се реализират.  През тази година на 29 юни беше представена последната завършена пиеса  – „ Адът – Това съм аз” от Стефан Цанев.

Сред присъстващите в препълнената зала в НЧ „Иван Вазов-1947“ бяха  кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, зам.-кметът г-н Александър Ненов, председателят на Общински съвет- Костинброд, д-р Атанас Тенев, общински съветници, директори на училища, директори на социални центрове, служители на общинска администрация – Костинброд, спонсори на постановката, жители и гости на община Костинброд.

На края на постановката кметът на община Костинброд връчи кошница с цветя и една много специална снимка, която е част от историята на театъра.

Г-н Трайко Младенов, заяви: „Тези мъже и жени за пореден път показват какво е основното за театър Цветан Станков. Описано с една дума – магия! Всички те отделят от времето си, от живота си, отделят се от семейството си, за да бъдат тук днес, пред вас. Сигурен съм, че всички, който ни напуснаха от този свят, сега гледат и вдъхват кураж от небето… Поклон! „

През радост и сълзи, кметът връчи снимка от 90-те години, в която е той и основателят на театъра и най-харизматичният си актьор – Цветан Станков! „Така той ще бъде с нас!“ , заяви г-н Младенов.

Театър „Цветан Станков“ се превърна в символ на възраждане и надежда, който продължава да служи на нашата община като място на творчество, иновации и културно обогатяване.

А през септември 2023 година, театърът изуми цялата препълнена зала с невероятната си игра. Комедията, изиграна от 10 актьора, ни показа как един малък местен театър може да привлече и да забавлява много повече от големите имена на българската театрална сцена!

Днес театър „Цветан Станков“ отново е в центъра на вниманието и се радва на огромен успех и подкрепа от всички жители на общината. Този пример на сътрудничество между културните институции и общината подчертава важността на културата като катализатор за развитие и обогатяване на общностите.

Снощната постановка ни вдъхнови да продължим да инвестираме в културата и да я правим достъпна за всички!

Благодарим ВИ!

3589 посещения общо 1 посещения за деня
Театър „Цветан Станков“ отново игра на родна сцена!