Поднасям благодарност и към всички доброволци, които се притекоха на помощ от съседни на нас общини!

Ситуацията с пожара беше много сложна, силният вятър и необичайно топлото време допринесоха огъня да се разпространи изключително бързо и да обхване стотици декари площ.

Фронтът на огъня достигна десетки километри за часове.

Благодарение на професионализма на служители от РСПБЗН – Костинброд и техните колеги от всички притекли се на помощ пожарни служби и под тяхно ръководство успяхме да се справим и да избегнем унищожаване на жилищно имущество и най-важното загуба на човешки животи.

Изключителна помощ оказаха и всички призовани военни и всички горски служители, без които борбата с огъня щеше да бъде по-трудна и продължителна!

Поздравявам онези отговорни жители на селата Понор и Безден, които изпълняваха разпоредбите на компетентните органи и с всички възможни сили и средства подпомагаха дейността на институциите в борбата с огнената стихия!

Като ръководител на Доброволно формирование “Феникс” и заместник- кмет на община Костинброд искам да благодаря на моите колеги, служители на община Костинброд и доброволци, които останаха на терен и неспирно се бореха над 13 часа в първия ден на пожара до разпореждането на Пожарната служба да се приберат през нощта!

Благодаря им, че въпреки умората продължиха и днес сутринта до момента, в който беше разпоредено тяхното разпускане.

Държа ясно да поясня, че с цел опазване живота и здравето на всеки един доброволец, ръководителите на терен разпоредиха всички доброволци след 00:30 часа на 22.10 да се приберат!

На място бяха разположени дежурни пожарникари и екипи на Аварийно спасяване, към които също изказвам благодарност.

Безразсъдни и безотговорни действия на няколко лица навлезли през нощта в гората от страната на село Безден щяха да създадат опасна ситуация, в която беше възможно да се ангажират още сили с цел спасяване на не екипирани и не подготвени лица в неясно състояние, които застрашаваха своят живот и евентуално живота на спасителите им!

За това благодаря на всички останали над 150 доброволеца за това, че изпълняваха разпорежданията на компетентните органи и благодарение на общите ни усилия успяхме да се справим!

Държа да подчертая, че от голяма помощ бяха и гражданите, които предоставиха личната си техника, камиони, джипове, водоноски. Адмирации и към ловните дружини, които се отзоваха.

В най-критичния момент всички служби работиха заедно и в синхрон.

Различните районни пожарни служби и техните ръководители, Главната дирекция пожарна безопасност и защита на населеното, Община Костинброд, Военните, Горските служители, Доброволните формирования и всички ангажирани в борбата с това сериозно бедствие!

Изказвам благодарност и към областния управител Юлиян Леков за подкрепата на място.

Лична благодарност към началника на РСПБЗН – Костинброд Никола Стоичков, с който бяхме заедно на терен.

Искрено вярвам, че заедно и обединени хората могат да постигат велики дела! Благодаря на представителите на бизнеса, които предложиха своята незабавна помощ, както и на всички онези организации и граждани, които се обадиха и имаха пълната готовност да се отзоват!

Благодаря на ВСИЧКИ за часовете борба с пожара, има надежда за нашето общество и родината с такива хора! Само когато сме заедно и не се делим може да се справим с всичко и само тогава може да се наречем истински българи и патриоти!

“Нищо не е толкова силно, колкото сърцето на доброволеца”!

Александър Ненов

Заместник кмет “Обществен ред и сигурност, ЗКИН и СХД” / Ръководител на ДФ ”Феникс” община Костинброд

8056 посещения общо 2 посещения за деня
Уважаеми жители на община Костинброд, искам да изкажа огромната си благодарност към всички Вас, които се включиха като доброволци в борбата с пожара възникнал на 21.10 в землището на село Безден.