На 21 ноември в 18.30 часа в НЧ “Нов живот-1919”, село Петърч стартира нова традиция в община Костинброд, а именно празнуване на втория празник през Църковната нова година – Въведение Богородично.

На този ден отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители – Йоаким и Ана. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я. Тя остава да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана – да стане майка на Богочовека – Господ Иисус Христос.

На този свят ден за християнството петърчени изпълниха залата на НЧ „Нов живот-1919“. Преди началото на българските народни песни, отец Желязко Симонов заяви от сцената на читалището:
„В този ден поздравявам всички семейства. Семейството е малката църква, най-малката обществена единица. Пожелавам на всички да бъдат сплотени и даващи начало на доброто, на мъдростта, на любовта  и на всяка християнска добродетел. Бъдете живи и здрави.“

След отец Желязко Симонов от сцената се изказа кметът на село Петърч, г-н Борислав Борисов:

„Скъпи приятели, за пореден мандат съм избран за кмет на село Петърч. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Каузата ми е тези млади хора на сцената да останат да живеят в България,  в село Петърч и да милеят за родното си място. За това ще се боря!“. Кметът на село Петърч подари на всички деца книжка „Български герои“ с автор Милка Игнатова и покани на сцената кмета на община Костинброд.

Г-н Трайко Младенов заяви: „Семейството е онази градивна частица, която учи децата на основните християнски добродетели! В община Костинброд винаги са се празнували всички православни празници и ще продължава да бъде така! Когато с г-н Борисов утвърждавахме фолклорните фестивали на територията на общината закупихме и нови носии за всички танцови състави, за всички деца. Днес стартира още една традиция, а именно отбелязването на празника на християнското семейство. Бъдете здрави, щастливи и се чувствайте уютно във вашите семейства, защото те са най-ценното, което имаме!

Празникът продължи с концерт с български народни песни изпяти от Илия Луков, Лина Мачева и Ива Котева, с гайдар Венци Андонов и невероятни хореографии от Танцов състав “Релакс”.

В залата присъстваха и зам.-кметовете на община Костинброд инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов, кметът на село Драговищица г-н Евгений Кирилов, кметът на село Опицвет г-жа Гергана Величкова, общинските съветници: Мариела Средкова и Мариян Младенов- от село Петърч, и г-жа Василена Ивкова, Ябленка Трайкова, Анелия Велева и Димитър Григоров. В залата бяха г-н Пламен Белчев от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, Евелина Арсова – директор на ДГ „Виолина“ и жители на село Петърч.

Честит празник! Честит Ден на християнското семейство!

1196 посещения общо 2 посещения за деня
По случай Деня на християнското семейство в село Петърч се организира концерт с участието на Илия Луков, Лина Мачева, Ива Котева, Венци Андонов и Танцов състав “Релакс”.