Днес, 23 ноември, в зала 6 на НДК, гр. София се организира събитието на „24 часа“ – „Общините – перспектива 2027“.

Сред присъстващите във форума бяха и кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов и председателят на Общински съвет-Костинброд, д-р Атанас Тенев, както и кметове, и общински съветници от Софийска област.

България има своята нова местна власт след изборите на 29 октомври и 5 ноември. Тази власт – новите кметове и общински съвети, ще решава до 2027 г. проблемите, които са най-близо до хората – улиците, сигурността, чистия въздух.

За да са успешни, ключов е диалогът – и между тях, и с изпълнителната власт. Затова “24 часа” в партньорство с Института за пазарна икономика започва инициативата “Общините – перспектива 2027”.

От изпълнителната власт присъства премиерът акад. Николай Денков, министри и представители на бизнеса.

Целта е срещата бе да даде възможност на кметовете да се ориентират по отношение на това с какво могат да са им полезни изпълнителната власт и бизнеса при развитието на общините.

Ценни данни за дискусията представиха от Института за пазарна икономика, с най-новото си национално проучване “Регионални профили – показатели за развитие 2023” – пълна и актуална картина по голям брой показатели.

Анализът на експертите на института сочи необходимостта от създаване на местни клъстери, които ще помогнат за по-бързия растеж на всяка от участващите общини.

И още едно много интересно изчисление на ИПИ – колко средства ще останат във всяка от 265-те общини, ако се приеме 1/5 от подоходния данък да остава в нея.

В последния брой на вестник 24 часа са представени таблици с всички общини за това колко пари ще влязат във всяка община от преотстъпения данък.

4908 посещения общо 1 посещения за деня
Първата среща между местната и изпълнителната власт за мандат 2023-2027 г. се организира от „24 часа“