151 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”.

По традиция на 19 февруари свеждаме глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история.

Почитането на паметта на Апостола започна в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона, в двора на манастира „Св. Архангел Михаил“, кв. Шияковци.

След като Отец Крум отслужи заупокойна панихида, присъстващите почетоха Апостола с минута мълчание. Последва Химна на Република България и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Левски.

Събитието уважиха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет, инж. Габриела Трайкова– зам.-кмет на община Костинброд, общински съветници, г-жа Светослава Иванова – директор на ДЦРДУ, г-н Валери Миронов – директор на ЦОП „Промяна“, служители на социални центрове и общинска администрация- Костинброд, г-жа Красимира Манова- директор на Второ ОУ „Васил Левски“, учители и ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, кметове на населени места в община Костинброд, пенсионери от Пенсионерски клуб „Люляк“ и много родители с децата си.

Със слова към многобройните присъстващи се обърна зам.- кметът инж. Габриела Трайкова, която изтъкна, че именно ние предаваме делото на Апостола за Свобода – Васил Левски. „Той ни научи да обичаме България! Наш дълг е да отбелязваме и почитаме неговия подвиг.“ Инж. Трайкова честити патронния празник на Първо и Второ ОУ „Васил Левски“ и заяви, че община Костинброд кандидатства и спечели проекти за нови физкултурни салона в двете училища, носещи името на Васил Левски. Физкултурни салони ще бъдат изградени и в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд и ОУ „Отец Паисий“, село Петърч.

Ученици от Второ ОУ „Васил Левски“ поднесоха венец от името на своето училище. Дима Димова изпя песен за Апостола, а Георги Гюров рецитира стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Двете ни училища с името „Васил Левски“ отбелязаха своя патронен празник с различни мероприятия- конкурс за рисунка, стихове посветени на Апостола, филми, презентации и тържества.

Първо ОУ “Васил Левски” също поднесе венец в двора на начален етап, където е поставен барелеф на Апостола. Служители от община Костинброд раздадоха на всички ученици знамена на България с лика на Васил Левски.

Община Костинброд ще помага и съдейства Шияковския манастир да става все по-благоустроен и привлекателен за посещение. Днес в манастира имаше ученици и от град София.

Манастирът от тази година е отворен за религиозни летни лагери и открити занимания по интереси, които учат децата на своята история, опазване на природата и разходка из природата, извън столицата.

Шияковският манастир “Свети Архангел Михаил” е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871 г. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата. „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“, казва Левски.

В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Нека никога не забравяме думите му: „ДА БЪДЕМ РАВНИ С ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ, ЗАВИСИ ОТ НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ЗАДРУЖНИ СИЛИ.“

Поклон пред паметта на Васил Левски!

 

Село Петърч отбеляза 151 години от обесването на Васил Левски

Днес, 19 февруари, Кметство село Петърч, заедно с НЧ „Нов живот-1919“ и ОУ „Отец Паисий“ поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се в центъра на най-голямото село в община Костинброд.

На годишнината от обесването на Апостола на Свободата присъстваха инж. Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, г-жа Мариела Средкова – общински съветник, г-жа Евелина Арсова – директор на ДГ „Виолина“, ученици от ОУ „Отец Паисий“, възпитаници от ДГ „Виолина“, заедно с техните ръководители, жители и гости на селото.

На площада в село Петърч през октомври месец 2023 година се поставиха бюст паметници на Васил Левски и Христо Ботев.

Село Петърч от тази година започва да поднася венци и цветя на дати като 19 февруари – Обесването на Васил Левски, 2 юни- Денят на Христо Ботев и загиналите за свобода, 18 юли – рождението на Апостола на Свободата, 6 януари – рождението на Христо Ботев, 1 ноември – Ден на народните будители.

Защото децата ни трябва да знаят историята на своята родина! Да я почитат и съхранят!

Поклон пред паметта на Васил Левски!

 

Честване на патронния празник в Първо основно училище „Васил Левски“, гр. Костинброд

Днес, 19.02.2024г. в I-во ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд бе отбелязана 151 годишнината от гибелта на Васил Левски. Днес училището чества и своя патронен празник.

Всички ученици от първи до седми клас, под ръководството на своя директор – г-жа Даниела Борисова изнесоха една богата програма пред учители, родители и гости на събитието. В края на тържествената част се поднесоха венци и се прожектира филм, с участието на учители и ученици от Първо ОУ „Васил Левски“.

Учениците през изминалата седмица, заедно със своите класни ръководители бяха подготвили проекти за делото на Апостола на Свободата. Тържеството както всяка година приключи с раздаване на грамоти.

На патронния празник на Първо ОУ „Васил Левски“ присъстваха г-н Младен Маринов – Народен представител в 49-то Народно събрания, г-н Юлиян Леков – Областен управител на Софийска област, г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Светослав Иванов – директор на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“.

В препълнената зала в начален етап на Първо ОУ „Васил Левски“, кметът на община Костинброд заяви:

„Поклон пред светлата памет на Апостола на свободата! Днес честваме неговото безсмъртие! Нашата задача е да предадем на по-младото поколение да почитат и съхраняват подвига на Левски за една свободна България!

Честит патронен празник на най-старото училище в община Костинброд! Честит празник на всички възпитатели и ученици на Първо основно училище „Васил Левски“. Тук е момента да спомена, че именно тук, в двора на начален етап ще бъде изграден един нов, модерен и функционален физкултурен салон. Това е един от четирите спечелени проекта на община Костинброд за модернизация на образователната среда в общината. Физкултурни салона ще бъдат изградени и в Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство, Второ ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Отец Паисий“, село Петърч.“

Областният управител на Софийска област г-н Юлиян Леков и Народният представител г-н Младен Маринов поздравиха учениците по случай Патронния им празник, поднесоха венци и се поклониха пред барелефа на Васил Левски в начален етап на Първо ОУ „Васил Левски“.

 

9353 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд отбеляза 151 години от обесването на Васил Левски в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“, гр. Костинброд