Бронзов бюст на Васил Левски е откраднат и предаден на вторични суровини в град Костинброд. Тогава нашият фотограф решава да го закупи и предаде в Националния Исторически музей в град София.

Преди 15 години той решава да запази своята анонимност като заявява, че добрините не е нужно да се анонсират и че всеки един българин и родолюбец би направил същото. Неизвестен е фактът как бюста се оказва във вторични суровини в град Костинброд? В статии във вестник “Труд” и “24 часа” е публикувано, че паметникът е бил откраднат от първото игрище на футболния клуб “Левски” и предаден за претопяване.

С протокол АКТ 7334 от 7 май 2009 г. в град Костинброд подписаните Тодор Тодоров и Александър Гергинов предават бюст-паметника на Националния исторически музей!  Днес, един от емблематичните фенове на Левски – Петър Димитров, държа традиционната си реч на Могилката, която бе по повод 110-ата година от създаването на столичния гранд.

Той разказа именно за открития бюст на Васил Левски от първия стадион на футболния клуб “Левски”: “Когато го видях се разтреперих и нататък нещата придобиха своя нормален развой. Предали са бюста във вторични суровини, но след като се откри сега този бюст е в Националния исторически музей. И нека всеки левскар, който отиде и го види, да знае, че това е онази реликва от първия ни стадион“, сподели Димитров, след което бяха показани и снимки на бюста.

Петър Димитров награди нашия съгражданин Тодор Тодоров и му благодари за неговата добрина.   След това събралите се фенове на Могилката продължиха с поднасянето на венец и цветя.   Костинброд всеки ден се гордее със своите съграждани и техните постижения!  Днес е един от тези дни!  Гордейте се, че живеете тук и че има хора за пример, ваши съграждани, които съхраняват историята.

И когато Тошко Папаланов ви снима за сайта на община Костинброд знайте, че пред вас стои един истински българин, костинбродчанин и родолюбец!

7092 посещения общо 1 посещения за деня
Днес, нашият обичан от всички в общината фотограф – Тодор Тодоров бе награден за спасяването на бюст паметник на Васил Левски През 2009 г.