Визитата бе по повод завършването на випуските с изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд.

С Посланик Борош беше г-жа Сандра Мишкеди- Директор на Унгарския културен институт в Република България, която помага на училището в различни инициативи, но най-вече с учители, който да преподават унгарски език на децата. На завършването на учениците бе и г-н Йордан Томов- старши експерт по приобщаващо образование към РУО – София област.

Официалните лица бяха посрещнати от г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд.

Специален гост бе съпругът на покойната учителка Ася Юричкай. Тя е първата учителка по унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ и човекът запалил всички деца и учители по културата на държавата Унгария.

Директорката на Първо ОУ „Васил Левски“, г-жа Даниела Борисова, бе модератор на концертната програма, състояла се в началната сграда на училището в Първи район. Тя представи учениците си от 1-ви до 4-ти клас с тяхната програма от танци, песни, стихове на български и унгарски език. Всички деца, сред които гимнастички,  мажоретен състав с невероятни танци, футболен отбор и ученичка, свиреща на пиано поздравиха гостите.

Кметът на община Костинброд поздрави всички присъстващи и заяви: „През годините училището се утвърди като своеобразен мост между нашите две нации. Главният виновник ние да имаме в бъдеще побратимена община е Първо ОУ „Васил Левски“ с директор г-жа Даниела Борисова. Директорката през тези години се доказа като добър мениджър, учител и възпитател. Много работа с г-жа Борисова ни предстои. Тук, в Първи район  ще се изгради един невероятен паметник на Васил Левски, а в училището започва изграждане на физкултурен салон.“

След поздравите на всички официални гости завърши унгарският посланик, който за първи път посещава града и училището. Н. Пр. Посланик Борош изрази отличните си впечатления от децата, изучаващи унгарски език.

Той се обърна с приветствие към присъстващите, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред.

Първо ОУ „Васил Левски“ има редица мероприятия, свързани с държавата Унгария и изучаването по иновативен начин на чужд език.

Директорката представи децата от Първо ОУ, които са посетили Унгария и разказа за училище в Република Унгария, в което се изучава български език.

Община Костинброд е изпълнила до тук няколко важни стъпки за изграждане на добри отношения между България и Унгария:

• Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ”, сред които и община Костинброд, посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария през 25 март 2022 г. и бяха посрещнати от Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария.

• На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

• Продължиха срещите на община Костинброд в Унгария по програма “Европа на гражданите”. През 2022 г. кметът на община Костинброд присъства на конференция по програма “Европа за гражданите” в София.

• Посрещнахме Председателят на съвета на българското малцинство в Унгария, д-р Мария Николаева.

• Община Костинброд, заедно с Първо ОУ „Васил Левски“, организира унгарска вечер с нашите приятели д-р Мария Николаева и г-жа Моника Жеков на 24 септември 2022 г.

• Община Костинброд в периода 13-14 май бе на посещение в столицата на Унгария – Будапеща, където се срещна с Посланик Полендаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Унгария, а на следващия ден посети населеното място Чокакьо, където се срещна с местната власт и обсъдиха бъдещи проекти и обмен както на ученици, така и на танцов състав

През 2022 г. се завърши ремонта на сградата на Първо ОУ „Васил Левски“ -гимназиален курс /синя сграда/, а през 2023 г. завърши  вътрешен ремонт на сградата, в която се помещава НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1890“. През 2024 г. предстои изграждането на  физкултурен салон като проекта е спечелен и очаква своето финансиране.

Днешното посещение е резултат на утвърждаването на положителни и приятелски българо-унгарски отношения, за което община Костинброд също дава своя принос.

Общината ще продължава да създава мостове между нашата общност и останалите братски общини и държави.

4502 посещения общо 1 посещения за деня
Негово Превъзходителство г-н Миклош Борош – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България посети град Костинброд