Общината организира тържествено честване и отдаване на почит към загиналите за свободата на България и отбелязване на 148 години от кончината на Христо Ботев, заедно с Военно Формирование 34 420 – Костинброд.

Жителите и гости на събитието бяха посрещнати лично от кмета на село Бучин проход – г-н Бойко Борисов.

В самото начало Отец Лъчезар отслужи литургия в памет на загиналите български воини.

Събитието премина под командването на Подполковник Евгени Дойчев – командир на военно формирование 34 420 – Костинброд. Военнослужещите отдадоха чест и поднесоха венец от община Костинброд, венец от Общински съвет – Костинброд поднесоха д-р Атанас Тенев – председател на общинския съвет и г-н Валентин Делчев– общински съветник. Последен да оправи лентите на венците бе г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд.

На честването в село Бучин проход присъстваха и: инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов – заместник – кметове на община Костинброд, общински съветници: г-жа Даниела Станкова, г-жа Яблека Трайкова, г-жа Василена Ивкова, г-жа Анелия Велева, г-жа Анета Михалова, инж. Красимир Дебеляшки, г-н Димитър Григоров, както и много жители на село Бучин проход!

В своето слово пред паметника в село Бучин проход, кмета на община Костинброд г-н Младенов заяви:

“За поредна година се събираме пред паметника в село Бучин проход. Паметник, който през годините сме реновирали и реновираме. Тук на 2 юни вече е традиция да отдаваме почит на българския революционер Христо Ботев и загиналите за свобода. Трябва да поддържаме тази традиция, за да не забравяме историята си! Трябва да я знаем! Благодаря Ви, че сме заедно и показваме нашата обич към родината майка България!“

Г-н Бойко Борисов кмет на село Бучин преход изказа своята признателност и уважение, че Денят на Ботев се отбелязва в село Бучин проход, пред единствения паметник на войник в цял ръст на територията на общината. Войникът на паметника посреща със своя щик всеки влизащ или излизащ на територията на община Костинброд и напомня за героизма на всеки един българин, дал живота си за свободата и независимостта на отечеството!

Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.
Поклон пред паметта им!

Община Костинброд отправя специални благодарности към военнослужещите от ВФ 34 420 – Костинброд, които за поредна година се включиха в честването на Деня на Ботев и поднесоха венци заедно с нас!

Нека не само днес да помним и почитаме героите си, защото, „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“

16122 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд отбеляза 2 юни пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.