На 15.04.2016г. на сцената  в големия салон на НЧ „Иван Вазов – 1947“ гр.Костинброд беше тържественото открит СЕДМИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ ШОПСКИ НАНИЗ“ – КОСТИНБРОД – 2016.
На откриването присъстваха г-н Трайко Младенов кмет на община Костинброд, заместник кметовете на община Костинброд  г-н Любен Кънчев , г-жа Теодора Гогова и г-жа Габриела Георгиева, председателя на общински съвет Костинброд д-р Атанас Тенев , секретаря на община Костинброд г-н Боби Бачев. Специален гост на откриването на фестивала беше и изпълнителния директор на Центъра за култура гр. Ниш – Република Сърбия – г-жа Бояна Симович.

Фестивала беше открит официално от г-н Трайко Младенов. Преди да се качи на сцената г-н Младенов подари своето шалче на най-малкият гост на фестивала. Шалче което беше неразделна част от визията на участниците в откриването на фестивала.В началото на своето  слово той поздрави всички за днешния топъл,слънчев,хубав и спокоен априлски ден. В приветсвието си той се обърна към присъстващите с думи на благодарност към всички, без които фестивала не би могъл  да съществува. Това са Общинска администрация Костинброд, НЧ „Иван Вазов – 1947“, НЧ „СВ.СВ. Кирил и Методий – 1890“ и НЧ „Заря – 1914“. Специални благодарности г-н Младенов отправи към РУ на МВР – Костинброд и общински Инспекторат.

В словото си той изрично подчерта ролята на всички стотици доброволци, които самоотвержено и всеодайно работят за фестивала, а именно учениците от ПГССВМ „Св. Георги Победоносец“, спортистите от спортен клуб „Фуна“, актьорите от театър „Цветан Станков“ и служителите на ДЦРДУ и ЦОП. 

Г-н Младенов подчерта ролята и значимостта на фолклорния фестивал „ШОПСКИ НАНИЗ“ и за Костинброд и за България „ Костинброд за три дни ще се превърне в сцена на един истински, огромен и цветен празник на българското и на българския дух, нека му се радваме и да приветсваме всичките  3000 участника, които очакваме с нетърпение да покажат тук на тази сцена своя талант в песните и танците“ – каза още той.

След официалното откриване беше представена програмата с участието на танцьори от танцов клуб „Ритми“ , танцова школа „Зорница“, Валентин Гълъбов, група за автентичен фолклор при НЧ „Заря- 1914“ и младите актьори от НЧ „Иван Вазов – 1947“.

Очаквани гости са и фолклороните състави от Република Сърбия – Димитровград и Гаджин Хан, които ще се изявят на нашата сцена.     

 

 

От 16 април на централният площад са разположени и щандове на занаятчии, като представят своите произведения пред гражданите и гостите на града. Етнографските произведения на изкуството внасят допълнителен колорит и автентичност на течащият фолклорен фестивал. Както на сцената , така и отвън пред читалището и навсякъде около него участниците пеят, танцуват, снимат се за спомен, като се включват и в големи български хора или пеят народни песни. Чуват се тъпани, акордеони и гайди.

Всеки който желае да види и почувства българския фолклор може да бъде зрител както в днешният ден 16 април така и на 17 април. Нека подкрепим  всички участниците в това празнично събитие посветено на красотата и традициите на българския фолклор.

На 17 април 2016г. от 19.00ч. е официалното закриване на фестивала „ШОПСКИ НАНИЗ“, на който най-добре представилите се участници ще бъдат наградени.

ЗАПОВЯДАЙТЕ !

6498 посещения общо 1 посещения за деня
Фолклорен фестивал „Шопски наниз“ – 2016г.