На 19.04.2016г. се проведе първото издание на „Добрият пример на Запад от София“ в шоурума на Ситроен България в гр.Божурище. Дискусията беше открита от организатора на събитието г-жа Десислава Василева. След откриването на форума думата беше дадена на г-жа Росица Иванова областен управител на Софийска област и патрон на събитието.

 

В своето приветствие тя отбележи, че общините в региона – Костинброд, Божурище, Годеч, Драгоман, Своге и Сливница имат голям потенциал за развитие. Общините Костинброд, Божурище и Сливница, вече са показали възможности за привличане на инвестиции и за успешното развиване привличайки сериозни корпорации и създават постоянна заетост.

В дискусионния форум взеха участие г-н Трайко Младенов кмет на община Костинброд и г-н Георги Димов кмет на община Божурище. Г-н Младенов говори на тема „Модели за привличане на инвестиции за малки и средни по размер общини.“ Той заяви , че за положителните практики и за икономическия растеж  на всяка община, реализацията е резултат на комлекс от факти. Определящо място е инвестиционната привлекателност. Към миналата година нашата община реализира инвестиции чрез европейски проекти, което е огромна отговорност. Отбеляза, че обшина Костинброд е привлекателна поради факта, че се намира на 8 км от гр.София и има добро логистично положение. Г-н Младенов благодари на областната администрация на Софийска област и на областния управител за подкрепата, защото без нея един кмет е трудно да привлича инвестиции. Като добри практики за контакт с бизнеса той посочи, че бизнесът винаги е с предимство но в границите на допостимото, че той трябва да се уважава и да му се създава комфорт, защото бизнесът променя микроклимата в една община.

В първото издание на „Работилница за репортери“ организирано от екипа „Еспесо Нюз“, първо място спечели Василена Сайчева – ученик в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге. Тя получи наградата си от г-жа Росица Иванова.

Второ място заслужиха две участнички в конкурса – Стефани Ценкова от СОУ „Летец Христо Топракчиев”, гр. Божурище  и Ния Кръстева от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Сливница. Наградите им връчи г-н Максим Майер.

Третото място също беше  поделено от две участнички в конкурса, Александра Александрова от СОУ  "Христо Ботев", гр. Драгоман за своя ентусиазъм  и  Йоанна- Виктория Лозанова от СОУ „Летец Христо Топракчиев“, град Божурище. Наградите им връчи г-жа Доника Ризова. Отличени деца от „Работилница за репортери“ имаше и от община Костинброд.

Наградени с приз „Добрият пример“ от гр.Костинброд бяха   г-н Иван Русланов  български писател и журналист, от 2011г. до 2016г. той издава три книги  – „Черният ангел: Раждането на един от нас“, „Искри човечност“, „Среднощни светлини“, за които печели много награди и отличия, другият награден беше Венцислав Изов, който живее и тренира конен спорт в с.Опицвет, той е златният жокей на България, ярък пример за младеж и спортист, който прославя отечеството ни. Г-н Изов отсъстваше на награждаването, но наградата получи негов представител.  Наградите на тези личности, които са  гордост за община Костинброд им връчи г-н Трайко Младенов – кмет на обшина Костинброд.

На събитието присъстваха още други кметове на общини от Софийска област, г-жа Олга Сандова изпълнителен директор на Автомотор Корпорация/ Ситроен България, г-н Любен Петров заместник министър на икономиката, г-н Красимир Киряков заместник министър на образованието, г-жа Анна Радовска главен секретар на Българска агенция за инвестиции, Иван Тодоров юрист в Българска агенция за инвестиции и др.

4252 посещения общо 2 посещения за деня
„Добрият пример на Запад от София“