Г-жа Юлиана Лозанова – дир. на НУ „Отец Паисий" откри родителската среща. В началото на своята реч тя започна с предстоящата учебна година. Г-жа Лозанова разясни на родителите как ще протича обучението през годината, че учителският състав ще бъде сменен и в бъдеще ще трябва да бъде създаден родителски комитет,  който ще участва в подбор на учителския състав, но само чрез присъствие.  В следващите точки тя запозна присъстващите, с програмата на  протичане на учебните часовете,че ще бъде променена и разнообразена , така че да бъде приятна за учениците. Дори в следобедните часове заниманията по интереси г-жа Лозанова възнамерява да възложи да преминават под различни форми, което ще бъде привликателно занимание за децата. След цялостното запознаване с информация, г-жа Лозанова даде думата на своите колежки също директори на училища на територията на община Костинброд г-жа Виденова и  г-жа Спасова, които са добре запознати с проблема на НЧ „Отец Паисий".

Първа говори г-жа Виденова директор на СОУ „Д-р Петър Берон" тя отбеляза, че основното образование във всяко едно училище е еднакво. Училището в Драговищица предлага същото образование на децата, което ще получат  във всяко друго заведение. Тя каза че на едно дете ще бъде много по-щастливо и ще се чувства  добре когато учи в родното си място близо до дома, а и това ще бъде добре и за самите родители. Г-жа Виденова обеща, че ще изпраща свои учители при необходимост за часове с учениците по молба на г-жа Лозанова.

По темата продължи г-жа Спасова директор на ОУ „Отец Паисий" с.Петърч, която каза че е във същото положение, в което е и г-жа Лозанова директор на малко училище и децата от селото отиват в други училища,  но не и в това което е тяхно. Тя каза на родителите „ Вие сте тези, които решавате:  Искате ли училище или НЕ? Искате ли да има село или НЕ?" , „със закриването на училището селото се обезлюдява и живота спира всички хора го знаят.. “ каза още тя.

Молбата на директорите е една да се обединят всички родители и да запишат децата в училищата, които са в техните населени места. Съдбата е в ръцете на родителите. Дано всички разберат колко е важен проблема и изберат верният път.

Г-жа Лозанова даде думата на г-н Трайко Младенов кмет на община Костинброд, който каза какво е направено до момента  и какво ще се направи в бъдеще за училището в с.Драговищица. Предишните години общината е досубсидирала училището с половин милион лева , което показва каква грижа полага общината за образованието в с. Драговищица. Той подкрепи думите на директорите на другите училища, че до 10 години културните мероприятия няма да се състоят изцяло, защото живота в селото няма да бъде същият. Ако няма училище, следва и читалището, накрая и селото  и  всичко ще стигне до своя жесток край. Той отбеляза как всички от селото, които са свързани с общинска администрация Костинброд и други които не са от Драговищица, колко много правят за спасяването на това училище, че се отрязява на сайта, във вестника и в социалните мрежи за да бъдат колкото може повече хора запознати с проблема и ще продължава да се прави докато не стигнем положителни резултати. Той каза още какво ще се направи, че всички единодушно – кмета на община Костинброд, председателя на общински съвет, всички общински съветници – са обединени около тази кауза да се запази училището и е гласувано да се подсигури и автобус за деца, които да стигат до училището в с.Драговщица.

Д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд и г-н Иван Иванов – общински съветник също посочиха на присъстващите проблемите на селото, с които родителите трябва да се справят и подкрепиха досегашните изказванията на всички, че родителите са тези които могат да променят съдбата на училището и ги призоваха за пореден път да не дават децата си извън селото, а да ги запишат да учат в тяхното собствено училище.

Г-жа Розалина Виденова председател на читалищното настоятелство на НЧ „Г.С. Раковски“ с.Драговищица в своето изказване отбеляза, че в предишна среща с   г-жа Лозанова е обещала лично тя да предава в училището Английски език и го заяви и на срещата пред всички присъстващи, също и че ще доведе учител който да предостави възможността на учениците да изучават в часовете си  как да свирят на  пиано и струнни инструменти.

Жителите от селото, които са родители на деца които учат в това училище и родители които им предстои да запишат своите деца, бяха запознати с цялостна информация за обучението на децата им в бъдеще и настояще. Даде им се възможност да зададат своите въпроси и да възложат и своето мнение. Родителите се възползваха от възможността и получиха и съответни отговори.

На събитието присъстваха още г-жа Албена Виденова – кмет на с.Драговищица, учители и жители на селото.

Всички заедно трябва да се обединим и да спасим училището в с.Драговищица за да запазим и живота в селото. Нека работим заедно за получаване на положителен резултат и да се радваме, че децата от селото ни учат в своето собствено училище.

5357 посещения общо 2 посещения за деня
Родителска среща в НЧ „Г.С. Раковски“