Всички присъстващи отдадоха почит към Св. Николай с литийно шествие към църквата в с.Драговищица „Св.Николай“. След това всички се върнаха на площада, където започна официалната част.Поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите във Втората световна война.

Забавна част изпълниха участниците от  ТШ „Емиданс“ и МШ“ Иркапей“ и всички присъстващи играха хора и се забавляваха на площада на с.Драговищица.Празника завърши с заря.

Г-жа Албена Виденова – кмет на с.Драговищица  поздрави присъстващите с църковния празник Св. Николай- закрилник и пазител на селото, благодари им, че са се отзовали на поканата заедно да отдадат почит на светлата дата 9 май. В своето слово тя акцентира на традицията, вярата и бъдещето, историята на църквата „Св. Николай“  и 9 май, като ден на Европа, част от която е нашата история , вяра и култура. Г-жа Виденова апелира за запазване на училището като институция, разчита на подкрепата на общинска администрация Костинброд и общински съвет Костинброд, защото „заедно можем всичко“.

В своето слово г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд призова всички в днешните дни на радикализъм, на терор и атентати в Европа – повече от всякога трябва да сме обединени, да помним, да честваме и да тачим дни като този. Защото Европа е силна, когато е единна, когато нейните граждани не ги е страх, когато нейните граждани честват празниците, които им дават – които ни дават повод да се гордеем че сме европейци, живеещи в европейска държава, стоящи днес на площада в община тръгнала с бързи темпове по европейският си път на развитие. „Днес – в този майски ден, ден – в който се прекланяме пред паметта на загиналите в битка за отечеството ни, поставяйки цветя на паметникът им, ден в който честваме обединената и силна Европа, ден в който почитаме светеца на православния храм в с. Драговищица – Св. Николай Чудотворец – именно днес, в днешния ден повече от всякога трябва всички събрали се тук да си кажем – Драговищица трябва да е силна, Драговищица трябва да е обединена, Драговищица трябва да се справи с трудностите, които са препречили пътят й за развитие. Драговищица трябва и ще пребъде !“ каза още той.

Днес – в този майски ден, ден – в който се прекланяме пред паметта на загиналите в битка за отечеството ни, поставяйки цветя на паметникът им, ден в който честваме обединената и силна Европа, ден в който почитаме светеца на православния храм в с. Драговищица – Св. Николай Чудотворец – именно днес, в днешния ден повече от всякога трябва всички събрали се тук да си кажем – Драговищица трябва да е силна, Драговищица трябва да е обединена, Драговищица трябва да се справи с трудностите, които са препречили пътят й за развитие. Драговищица трябва и ще пребъде !

Това не са думи на популизъм, на ненужно празнодумие – това са думи напоени с патриотизъм и местен шовинизъм. Защото всички ние трябва да се борим училището в Драговищица да продължи да съществува, да продължи да живее с ритъма на порастващите ни деца, да спомага в него да се учат на четмо и писмо малките граждани на община Костинброд.

И нека се борим – срещу злоботията и лошотията, които искат да унищожат образованието в това трето по големина на територията на община Костинброд населено място. Защото без образованието в училищата ни, без културата в читалищата ни, без духовността в църквите ни ние ще се обезличим като нация.

Имаме механизмите, здравият разум и силната воля – да не допуснем в училището в село Драговищица да не се чуе учебен звънец на есен. Не трябва да го позволяваме, не трябва да сме бездушни, не трябва да се обвиняваме и самосъжаляваме – а трябва да направим всичко възможно училището в Драговищица да продължи да живее.

Нека Светеца Св. Николай да ни помага и да ни закриля в делата ни, да отстояваме позиции със същата честност и плам, с каквито предците ни са умирали за отечеството ни, да горим за каузите на община Костинброд и на село Драговищица със самочувствието на европейски граждани в една силна и бореща се с трудностите Европа.

На този ден, вместо да говорим за политика, вместо да спорим кой – крив, кой – прав, бихме могли да си спомним за онези, които са загинали. За онези, които са воювали, преживели са ада на войната и са оцелели. Все още ги има. Да си спомним, да сведем глави, да помълчим и да помислим. Да помислим и да не допуснем повече война.

Световният мир не може да бъде спасен без съзидателни сили, които да са пропорционални на опасността, която ни грози.

Присъстваха още д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет  Костинброд, общинските съветници г-н Анна Радовска ,г-н Николай Борисов,г-н Иван Иванов, представители на общинска администрация и общински инспекторат Костинброд, народните представители от  43-то народно събрание г-н Димитър Делчев и г-жа Султанка Петрова, жители и гости на селото.

Желаем на всички ни – да празнуваме, но и да помним, да почитаме и уважаваме, да се прекланяме пред паметта на почиталите ни предци и да се борим за каузите си.

4261 посещения общо 1 посещения за деня
НЧ „Г.С.Раковски- 1928“ с. Драговищица организира за поредна година празника на селото 9 май – Църковния празник на с. Драговищица, Деня на Европа и Деня на Победата. „Училището – обща кауза за цяла Драговищица“ – г-н Трайко Младенов