С водосвет на 29 октомври в кв.“Захари Стоянов“, град Костинброд , врати отвори параклисът „Св.Св.Константин и Елена " с нов иконостас, финансиран от община Костинброд. Уникалния по рода си мраморен иконостас в параклис „Св.Св.Константин и Елена” е първият в София-област и трети в София-град . Зелено-бял мрамор е поставен и на пода в параклиса.

На откриването на Божия дом бяха поканени всички жители на гр. Костинброд и гости. На празничния повод присъстваха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Иван Стойнов – народен представител д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд, г-н Любен Кънчев и г-жа Габриела Георгиева – зам.-кметове на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, г-жа Анастасия Попова – директор ЦОП и др.

Параклиът „Св.Св.Константин и Елена" бе открит официално в съслужение на свещениците отец Дамян и отец Сарафим .

„Църквата не е земно здание. Никога. Нищо, че е съградена на земята, защото Църквата-това са хората, обединени от вярата, за спасение на душите си. Самата църква всъщност не наподобява никоя друга постройка, защото самата тя е копие, възпроизведено на земята, на истинската църква, която е на небето. Ние хората сме част от Бога и Бог е част от нас. В този миг ние живеем във вечността. Защото вечността започва тук, долу, на земята. И когато сме в Църквата, ние сме вече на Небето. Ние сме вече във вечността. И точно тук трябва да прекараме целия си живот.”- каза отец Дамян на литургията и обеща всеки Четвъртък от 10:00 часа да има молитва за гражданите на кв „Захари Стоянов”.

Според богословската символика иконостасът е границата, между "земната" и "небесната" църква. Той отделя миряните богомолци от свещенослужителите, които единствено имат право на достъп в олтара, където извършват богослужебни действия. Неотменна част от вътрешното пространство на източноправославните църковни сгради е иконостасът. Неговата роля в пространственото решение е да отдели олтарното пространство от това на наоса, като оформи трибуна за онези литургични действия, които се извършват пред очите на богомолците, но са свързани смислово с олтара.

Строежът на параклиса е започнал през 2004 година, но не е успял да отворил врати до днешна дата. През 2016 г. община Костинброд финализира проекта с последна стъпка – поставянето на иконостас и довършителни работи за отварянето на Божия дом на стойност 10 400 лева.
Г-н Трайко Младенов в словото си благодари на отец Дамян и миряните за търпението да се стигне до този финален етап и на всички дарители – знайни и незнайни, помогнали със средства и с труд за градежа на този храм на община Костинброд . И обеща да продължим така и занапред!


Празника продължи с курбан, осветен и дарен за гостите и гражданите на квартала ‘Захари Стоянов”. Така почетен , остава като традиция и повод за празнуване в място с уникалност, а именно мраморния иконостас и параклис”Св.Св.Константин и Елена”. Повод да се гордеем , че имаме такова свято място на територията на община Костинброд.

3858 посещения общо 1 посещения за деня
Освещаване на уникален иконостас в параклиса „Св.Св. Константин и Елена“ в град Костинброд /зад линията/ !!! Всеки четвъртък ще се чете молитва – обеща отец Дамян !