Ако едно село се слави с едър боб, друго с вкусни картофи, то село Петърч се слави с най-вкусните и големи зелки. В Европа има само една столица на зелето и тя се намира на 20-тина километра от София. И като всяка световна столица тя също има свой празник. Това е денят на зелето, който се празнува в края на месец октомври, когато там се приготвят десетки ястия и дори скулптури от вкусния зеленчук. 
 
Хората от Петърч казват, че зелето им е екологично чисто и е много вкусен зеленчук. В него има повече витамин С, отколкото в цитрусовите плодове. 

На 30-ти октомври от 11:00 часа, село Петърч за пореден път бе домакин на станалия вече традиционен празник на зелето, организиран от читалище „Нов Живот-1919”, кметството на селото и община Костинброд. В един от последните слънчеви октомврийски дни площадът в селото събра местни жители и многобройни гости, привлечени от богатата програма и забавните атракции.

Специални гости бяха : Г-жа Росица Иванова-областен управител на София област, г-жа Галя Георгиева – Народен представител от 43-тото Народно Събрание, г-н Петър Беков- Народен представител от 43-тото Народно Събрание, г-н Радослав Асенов – кмет на община Годеч, кметове от община Костинброд, общински съветници в лицето на д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет, зам- кметовете – г-н Любен Кънчев и г-жа Теодора Гогова. Разбира се и домакините на събитието : г-н Борислав Борисов- кмет на . Петърч и г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд.

Организаторите за ДЕВЕТИ път се бяха постарали да включат както традиционни състезания и конкурси, така и пъстра фолклорна програма. А заинтригуваните зрители се редяха нетърпеливо още от сутринта пред специално приготвените шатри за кулинарната изложба, които бяха  обозначени с табели. Сумата, която ще се събере от продадените гозби , ще се дари на народно читалище „Нов живот-1919”.
Празникът беше открит с приветствено слово на кмета на селото г-н Борислав Борисов, г-н Трайко Младенов, г-жа Росица Иванова и завърши с г-жа Галя Георгиева-Народен представител, като всички те пожелаха на гражданите на селото да съхранят обичаите и българските традиции, да ги предават на деца си. Програмата започна и до края беше представяна вещо и с много настроение от традиционния водещ Рангел Вангелов. Гостите се забавляваха с многобройните конкурси и състезания, сред които “Конкурс за най-тежка зелка“, „Конкурс за най-дълъг зелник, за най-атрактивни ястия от зеле“ и много други.

 

 
В кулинарната изложба на празника участваха жители на с. Петърч, представители на ОУ „Отец Паисий", с. Петърч и Народно читалище „Нов живот-1919” . Можеха да се видят и оригинални композиции, изработени от основния зеленчук, виновник за празника – зелето – макети на къщи, каруци теглени от коне, овце ,зайчета, таралежи, площадки за децата, градини. Няколко конкурса скупчиха около вдигнатите на площада шатри цялото село и гостите му. Надпреварата за най-тежка зелка спечели г-н Борислав Василев- 9.700кг., за най-голяма тиква бе избран продуктът на г-н Найден Станков, баба Лида – за най-вкусни зелеви сладка, наградите за цялостно творчество спечелиха г-жа Светла Славкова от ДГ”Виолина” и г-жа Нели Спасова – директор на ОУ „Отец Пайсий”.

 

 

Първа награда беше дадена и за папагала на Анджи, ученичка от училището в село  Петърч. 
Шатрата на „Пъстра трапеза" също събра много почитатели на вече утвърдения национален кулинарен фестивал, както и желаещи да се включат във веселите състезания. Всички гости можаха да опитат от вкусните ястия на готвачите от село Петърч, както винаги, приготвени с много любов.

За доброто настроение на всички се погрижиха изпълнители от женска певческа група за автентичен фолклор, танцови състави, като: „Хоро”от гр.София; ”Който може- го може”от с.Искрец, ”Хорце от сърце”   с.Томпсън,”Светлина-1924”  с. Пролеша и Представителен ансамбъл на въоръжените сили от гр.София. Бяха изпълнени любими шопски, тракийски и македонски песни и танци. Празникът продължи до късния следобед сред смях и усмивки, огряван от топлите есенни слънчеви лъчи. За настроението се погрижиха Бойка Дангова, Сонай Чалъков, Райко Кирилов, „Тримата тенори“, водещата Галя Георгиева и още много певци зарадваха жителите и гостите на село Петърч и община Костинброд.

 

5545 посещения общо 1 посещения за деня
Село Петърч за 9-и пореден път организира „Празник на зелето”