Събитието на 22 ноември само на пръв поглед е прозаично – че в малко ли общини в България пристигат делови хора от Европа? Този път в Костинброд от Белгия дойдоха Вилфрид Доландер – международен мениджър и Барт Невеянс – проектен мениджър, и двамата представители на „Aertssean”. Този акт не беше формално връщане на посещението, което по покана на белгийската „Кордеел” на 11. 10. т.г. направи в Белгия делегация от Костинброд, водена от кмета Трайко Младенов, общински ръководители и специалисти (вж.бр. 6 на бюлетина). Двете цитирани фирми в партньорство започваха дейност по проекта за изграждане на Регионално депо за отпадъци в община Костинброд. Първият етап е завършен успешно, сега предстои изграждането на т.нар. втора клетка. С други думи – доразширяването и увеличаването на капацитета на модерното сметище. Новина, сама по себе си радостна. Но има и още.

Разбира се, по български обичай гостите бяха посрещнати топло и сърдечно. Първо в кабинета на кмета се състоя делово съвещание по чисто производствените теми – какво е направено дотук и какво предстои да се извърши за по-голямата производствена мощ на регионалното депо за отпадъци. И двете страни останаха удовлетворени от резултатите и перспективите. Окончателното завършване се очаква до няколко месеца.

Сетне гостите бяха заведени в с. Богьовци, където посетиха старинната черква „Преподобна Параскева”. Белгийските миниджъри бяха очаровани да видят автентичен български храм от времето на турското робство – построен през 1852 г. А разглеждането на вътрешността му с нейните автентични и сега възстановени стенописи дълбоко ги впечатли. Така те се докоснаха до героичната, горда и успяла борба на българския народ да запази чрез християнската си вяра своята родова памет и език през петвековното чуждо владичество.

Последва посещение на центъра на София и имаше защо. Гостите се бяха запознали със забележителната история на Костинброд чрез сведения за резиденцията Скретиска на негова територия, построена от Константин Велики. Сега тук намериха потвърждение за древно цивилизационно присъствие в сърцето на столицата – археологическите разкрития около метростанция „Сердика”.

А всъщност най-интересното научихме на работния обяд, завършил срещата. Кметът г-н Младенов и зам.-кметът г-н Кънчев информираха гостите за всички големи инициативи на общината. А те заявиха твърдото намерение да продължи белгийското участие в изграждането на Костинброд като модерна община. Узнахме, че те са тук, за да се запознаят със сегашното състояние и да подготвят среща през декември на собствениците на двете фирми, сътрудничили си досега в регионалното депо за отпадъци.

2721 посещения общо 1 посещения за деня
Среща с гости от Белгия в община Костинброд