НЧ „Иван Вазов – 1947“, гр. Костинброд 
Адрес: гр. Костинброд, пл. „Иван Вазов“ №1
Информация за контакти: Седефка Николова
Тел.: 0721 66 130/66131
E-mail: ch.iv.vazov@abv.bg
Уеб сайт: www.chitalishte.kbrod.net


НЧ „Заря – 1914“, гр. Костинброд
Адрес: гр. Костинброд, ул. „Юрий Гагарин“ №50
Информация за контакти: Камелия Георгиева
Тел.: 0721/66132
E-mail: zarria@abv.bg


НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“
Адрес: гр. Костинброд, ул. „Стара планина“ №1
Информация за контакти: Стойна Таскова
Тел.: 0721/66176
E-mail: kiril.metodi@abv.bg


НЧ „Съвремие – 2010“, гр. Костинброд
Адрес: гр. Костинброд, кв. Зора, бл. 4, вх. А, ет. 3, ап. 7
Информация за контакти: Милослав Милославов
Тел.: 0882509089
E-mail: savremie_2010@mail.bg


НЧ „Нов живот – 1919“, с. Петърч
Адрес: с. Петърч, ул. „Васил Левски“ №8
Информация за контакти:
Секретар : Силвия Миланова
Телефон за връзка – 0888388222
е-майл : chitalishte.nov.jivot.1919@gmail.com


НЧ „Георги Сава Раковски – 1928“, с. Драговищица

През 1922 год. в Драговищица по инициатива на учителя Тодор Новаков е сформиран читалищен комитет. В него влизат 14 човека.

Шест години по-късно, на 28 август 1928г. , e основано читалище Георги Сава Раковски”. Започва активна читалищна дейност. Читалищните дейци създават отлична организация за набиране на книги за библиотека, организират курсове за задължително грамотяване на населението, за повишаване на битовата и естетическа култура, за изучаване на френски език. Поставят началото на театрален състав, вокална група, танцова трупа и др. Тези самодейните колективи се представят отлично на прегледи и околийски състезания.

С разрастването на читалищната дейност все по-належаща става нуждата от нов дом на културата в с. Драговищица. Зародилата се преди много години мечта, е реализирана от Аспарух Пеянков – кмет на селото. Драговищенци получават модерна сграда, отопляваща се с локално парно, със салон с двеста места и сцена, с няколко кръжочни зали и обширна библиотека. ОТКРИВАНЕТО Е НА 21.05.1980 г.

Читалищният живот в Драговищица става по-разнообразен и пъстър. Започват да функционират: юношески танцов състав, женски битов хор, драмсъстав, селска духова музика, вокално-инстументален състав. В музикалната школа се изучават акордеон, пиано, китара, ударни инструменти. Организират се концерти и чествания, гостуват известни изпълнители и творчески личности. Правят се кинопрожекции. Модерно обзаведената библиотеката с богат библиотечен фонд привлича множество читатели и посетители.

През 1986 г. започва да се забелязва намаляване на темпото на читалищния живот по редица причини. В началото на 90-те години е съкратена щатната бройка на секретаря. За кратък период остава да функционира само библиотеката.

През октомври 1993 година всеотдайната и амбициозна Емилия Михайлова и корепетиторът Георги Георгиев отново събират децата в танцов състав, който прераства в школа по танци “Емиданс” с изучаване на български народни, характерни, състезателни, класически и модерни танци.

Следват години на упорит и високопрофесионален труд. Групите на танцовата школа започват да се увеличават и от една, в началото през 2002 г. стават четири. Танцьорите не се задоволяват с участия само в пределите на страната, а търсят изяви и в чужбина. Витрината на читалището се изпълва със спечелени купи и отличия от МФФ. През 2001г. в Нарни, Р. Италия на Емилия Михайлова е връчена специална награда за най-добър спектакъл.

След 2002г. хореографи на ТШ „Емиданс” са Христо Станков, Митрушин Паунов, Снежина Григорова и Антония Влъчкова. В момента хореограф е Каролина Янакиева. Под тяхно ръководство школата донася на читалището много награди от Национални и Международни конкурси и фестивали, признание и самочуствие.

На 21.05.2005г. читалището възобновява дейността на Групите за автентичен фолклор с ръководител Евросина Николова. Благодарение на Евросина Николова Групите запазват жива паметта на селото, местния фолклор, традиции и обичаи.

През 2008г. Групите поема Ирена Вучинова – вълшебния глас на Драговищица. Децата започват да изучават освен автентичен фолклор и обработен фолклор, и популярни песни. На 07.10.2008г. Ирена Вучинова основава Музикална школа „Иркапей”. Целта на обучението в школата е участниците да придобиват основни певческо-музикални и сценични способности.

От 2015г. музикален ръководител на школата е Бисера Иванова. Тя заедно със своите възпитаници продължава и до днес, да поддържа драговищките традициите, да надгражда постигнатото през годините, за което говорят множеството грамоти, дипломи и награди.

Наред с художествено-творческата дейност развитие претърпява и библиотека, чиито основни дейности са: заемане на библиотечни материали, консултации, информафионни услуги. В библиотеката тематично се подреждат витрини с книги, изложби на детски рисунки, изработват се афиши, покани и материали необходими за школите по изкуства. Библиотечният фонд наброява 9496 библ.ед. и периодически е обновяван със спечелени проекти към Министерство на културата и от направени дарения. Библиотеката има спечелени проекти и за ремонти на сградния фонд, и за сценични костюми. Работи съвместно с ДГ „Детелина” за създаване и стимулиране навика за четене от най-ранна възраст. В читалнята преди няколко години се провеждаха занимания по английски език, дейност която читалището се надява да възстанови.

Радост за местната общност са концертите на ТШ „Емиданс” и МШ „Иркапей” – Коледен и Заключителен. Богат и разнообразен е културния календар на читалището, многобройни са изявите на школите във фестивали и конкурси, благодарение на допълващата субсидия от Община Костинброд и Общински съвет гр. Костинброд.

На местно ниво читалището работи много добре с Кметство Драговищица и осъществява съвместни дейности.

През 2010г. НЧ „Г. С. Раковски-1928” успешно участва в Проект „Хубавата българо-италианска приказка”. Културен обмен между читалището и Културна асоциация „Emidance Италия, одобрен от Национална агенция за младежта в Рим. В момента реализира Проект „Инвестиране в младежки капитал чрез модернизация на културни центрове в трансграничния регион”, финансиран по Програмата ТСГ INTERREG – ИПП България – Сърбия 2014-2020.Top of Form

P.S. Използван е част от архива на читалището и откъси от „Книга за Драговищица” на Мария Христова.

Адрес: с. Драговищица, ул. „Първа“ №85
Информация за контакти: Диана Михайлова
Тел.: 07118330
E-mail: rakovski_dr@abv.bg


НЧ „Елин Пелин – 1930“, с. Голяновци
Читалището е основано на 02.02.1930г. под името „Цар Борис III“, по-късно преименувано в „Елин Пелин-1930г.“. Читалището се намира в сградата на Кметство Голяновци с площ  60 кв.м.

 • Библиотечен фонд – 6000 книги
 • Читатели – 100 бр.

Читалището е участвало във фестивали и юбилеи, като Шопски Наниз, Белия Щъркел и др., има спечелени грамоти и награди. През 2010г. бе чествана 80-годишнина от основаването на читалището, тържеството се състоя в салона с концертна програма. През годините НЧ“Елин Пелин-1930г.“  е сформирало танцова формация „Хоп-Троп“ с ръководител Мирела Огнянова Димитрова от две групи – до 12години и без възрастова граница.

В момента Читалището е в процес на сформиране на нова група по народни танци.
Адрес: с. Голяновци
Информация за контакти: Валентина Александрова
Тел.: 0721/66678


НЧ „Труд и просвета – 1941“, с. Градец
НЧ „Труд  и  просвета – 1941“ е  основано през 1941г. Сградата  е  строена  през  1959-66г. с  доброволния  труд  на  местното население. В нея  се  помещават  библиотека, читална, кметство и  още  3 стаи. Читалището  е  регистрирано  по  закона  на  ЗНЧ. Танцовия  състав  „Хайдушки  ручей“  се  състои  от  две  групи – жени  и  деца. Всички  празници  и  обичай  се празнуват  всяка  година : Бабинден ,1 март  ден  на  самодееца, Празник  на  жената, Великден, Гергъовден, Спасовден, Ден  на  будителите, Коледа  с  коледари  и други. От  2014г. се  провежда  фолклорен  фестивал „Хайдушки ручей“ с участници  от  цялата  страна. Клуб  Бащино  огнище  състоящ  се  от  деца  написа  малка  книга „Моята  първа  книга  за  родното  място“. Самодейците  участват  в  международни  фолклорни  фестивали в страната  и  чужбина.

Адрес: с. Градец
Информация за контакти: Снежана Радева
Тел.: 0884301757
E-mail: sneja_borisova_69@abv.bg


НЧ „Разум – 1922“, с. Опицвет
По събрана информация НЧ „Разум – 1922” е основано на 11.02.1922г. Първоначално е използвало една от старите на магерницата на „Св. Неделя” . По късно през 40-те и 50-те години се е намирало в стая на частна къща, ползвана до тогава за бакалия. До края на 60-те години, изцяло с доброволен труд от населението в с. Опицвет и дарение на материалите от тогавашната земеделска кооперация е построена съвременната материална база в новопостроения Културен дом.

Традиционни събития провеждани ежегодно:

 • 21.01. – Бабин ден.
 • 14.02 – Трифон зарезан.
 • 08.03 – Международен ден на жената.
 • Велики четвъртък – празнично украсяване на великденски яйца.
 • Томина неделя – празник на селото (събор).
 • 01.06 – Ден на детето.
 • 07.07 – Празник на православен храм „Св. Неделя” (курбан).
 • 22.09 – Ден на независимостта на България. През 2018год., има 10-т годишен юбилей от откриването на паметника на загиналите през войните на пл. Независимост с. Опицвет и 120-т години от обявяването на България за Независима държава.
 • 13.11 – Празник на параклис „Св. Йоан Златоуст”(курбан)
 • 25.12 – Коледно тържество за малки и големи.

Клуб за народни танци „Омайниче” към Народно Читалище „Разум – 1922” с. Опицвет, общ. Костинброд, София област.
Клуба е основан през месец март на 2009 година по инициатива на читалищното настоятелство. Ежемесечно участва в международни и национални фолклорни фестивали и събори. Името на състава датира от старите предания и легенди, който са свързани с името на село Опицвет. Най – хубавата мома в селото „омайната Цвета”, е омаяла турските нашественици и поробители на България, по времето на османско робство.

Най – добрите ни постижения на клуб за народни танци „Омайниче”:

 • За 2017г. – Златен медал от 17-то издание на международен фолклорен фестивал „Нишавски хоровод” гр. Драгоман, община Драгоман.
 • За 2016г. – Диплом ІІІ място във втори национален фолклорен фестивал „С вяра в доброто и надежда в бъдещето” с. Добрич, общ. Димитровград и плакет за най – оригинална група от четвърти фолклорен фестивал „За пояс” с. Петърч, Софийска област.
 • За 2015г. – Диплом ІІ място в девети международен фолклорен конкурс „Пауталия” гр. Кюстендил и грамота за най – добра танцова разработка в трети фолклорен фестивал „За пояс” с. Петърч, Софийса облас.
 • За 2014г. – Грамота за цялостно представяна във втори фолклорен фестивал „За пояс” с. Петърч, Софийска област.

В момента сме в процес на сформиране на детски танцов състав. Танцов ръководитев към днешна дата е Мирела Мартинова.
Адрес: с. Опицвет, пл. „Независимост“
Информация за контакти: Венелина Манкова
Тел.: 0899819995
E-mail: kmetstvo_opicvet@abv.bg


НЧ „Илинден – 2012“, с. Безден

Адрес: с. Безден
Информация за контакти: Цветелина Огнянова
Тел.: 0897819426


НЧ „Развитие – 1933“, с. Чибаовци
Адрес: с. Чибаовци
Информация за контакти: Светла Танчева
Тел.: 0888815425
E-mail: ch.razvitie1933@abv.bg