24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най- хубавите български национални празници. На тази дата честваме празникът на Светите братя Кирил и Методий – създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас. По традиция през центъра на град Костинброд премина празнично шествие към централния площад “Иван Вазов”, в което се включи ученици и учители на училища от Първо ОУ “Васил Левски”, Второ ОУ “Васил Левски”, СУ “Д-р Петър Берон”, ПГВМСС “Св. Георги Победоносец” и кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, служители на Общинска администрация, директори и служители на цетровете – ДЦРДУ, ЦОП и ЦСРИ и жители от община Костинброд.

 

На сцена на централният площад “Иван Вазов” г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи и подчерта няколко важни дати за община Костинброд, дати като 11 май, когато отдаваме почит на братята Кирил и Методий -празник на най-големия ни Божии храм на територията на общината и 21 май – Св. Константин и Елена – две имена останали в историята, живели на нашите територии , приели християнството и писмеността на Република България.

 

„Пожелавам на учителите със сърце и душа, както до сега са го правили да учат децата ни на българщина. Пожелавам на всички културни дейци и представители на читалищата на територията да продължават да съхраняват българския бит и култура, както го доказват всеки ден. На учениците на територията на община Костинброд пожелавам да се учат и да се гордеят техните родители, учители и директори с техните постижения.”

Няколко ученици бяха наградени от кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов с грамота за лични постижения, за успехите си в различни спортни и извънкласни мероприятия и дейности на Национално, Международно или Европейско ниво.

 

На сцената бе поканена и г-жа Русанка Колева – бивш учител по история и настоящ организатор на НЧ “Иван Вазов – 1947”, гр. Костинброд.

Ученическия празник премина с много песни, стихотворения и танци от учениците на Първо ОУ “Васил Левски”, Второ ОУ “Васил Левски”, младите танцьори от ансамбъл “Хоровод” на СУ “Д-р Петър Берон” и малките деца от Подготвителна Група Костинброд. Ученичка от СУ “Д-р Петър Берон” – Рената Коева поздрави всички с песен “Пътнико сведен”.

На празника присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд, г-н Любен Кънчев и г-жа Габриела Георгиева – зам.-кметове на община Костинброд, г-жа Анна Радовска – общински съветник и зам.председателя на Общински съвет Костинброд, г-н Николай Борисов – учител по история в Първо ОУ “Васил Левски” и общински съветник, директори на училища – г-жа Даниела Борисова – Първо ОУ “Васил Левски”, г-жа Красимира Манова – Второ ОУ “Васил Левски”, г-жа Ели Виденова – СУ “Д-р Петър Берон”, г-н Светослав Иванов – ПГВМСС “Св. Георги Победоносец” и Юлияна Лозанова- директор на НУ ”Отец Паисий”,с.Драговищица, учители, родители, деца и жители.

Празникът завърши с химна на Св.Св. Кирил и Методий “Върви,народе възродени…”
 

24 май се отпразнува и в село Петърч от възпитаниците на ОУ” Отец Паисий”. Директорката г-жа Нели Спасова поздрави всички училищни и културни дейци и пожела на училището да развива своята духовност и любов към ученето. На празника присъстваше г-н Борислав Борисов – кмет на с.Петърч, г-жа Теодора Гогова – зам.кмет на община Костинброд, г-жа Клара Кръстанова и г-н Димитър Найденов – общински съветници. Специални гости на концерта бяха и малките грации на Ева Цонева от Художествена гимнастика „Финес – Костинброд”.

4555 посещения общо 1 посещения за деня
24-ти май е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост