ЛЕВСКИ!
ВСИЧКО ХУБАВО И СВЯТО, КОЕТО ДНЕС НИ ПРАВИ СИЛНИ, ЗАПОЧВА ОТ НЕГО!
ТОЙ ИЗРЕЧЕ ДУМИ СИЛНИ, ДУМИ ВЕЧНИ, СВЕТЛИ КАТО СЛЪНЦЕТО.
ЗА ДА ТРЪГНАТ СЛЕД НЕГО УВЕРЕНО, СМЕЛО, БЕЗ СТРАХ, С НАДЕЖДА.
ИДЕ ДЕН НА КРЪЩЕНИЕ – ВЕЛИКО И НЕПОВТОРИМО.
ИСКРИ В НОЩТА ЗАПАЛИ, ОГЪНЯ НА ЛУДА ВЯРА, ЧЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗЛИНА Е РОБСТВОТО НА ДУХА!
ТЯ ПАЛЕШЕ ГЪРДИТЕ, РАЗГАРЯШЕ СЪРЦАТА И ВЪЗВЕСТЯВАШЕ ИЗГРЕВА НА ДЕН ВЕЛИК!

 

На 18 юли се навършиха 180 години от рождението на Васил Левски.
По този повод в община Костинброд имаше две вълнуващи тържествени церемонии и чествания.

Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция. Роден в подбалканското градче Карлово, делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил" е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871г.

Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата. Тук той основава Шопския революционен комитет. През 1871 – 1872 година игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

[robo-gallery id=“11546″]

„Трудно е днес да намерим точните думи за дякона Левски…..

ние знаем, че някъде в нас, в стих или песен, някъде в сърцата си таим с гордо преклонение свидни редове за Апостола. Та нали всеки от нас, когато изречe „АЗ СЪМ БЪЛГАРИН” си мисли и за него!

И сега, в минути на тържествен поклон, и утре, в делничното ни забързано време, ние ще носим честно и със собствен почерк несръчно послание …“

С тези силни и незабравими думи започна честването на 180 години от раждането на Васил Левски в Шияковския манастир "Св.Архангел Михаил" гр.Костинброд.

Организиран бе транспорт от площада в 1-ви район, гр. Костинброд и от Общинска Администрация-Костинброд за гражданите на град Костинброд.

Отец Желязко отслужи панахида за почит на Апостола за свобода.

Празникът нямаше да бъде същия и без военно формирoвание 34 420, намиращо се на територията на община Костинброд. С тяхната сила и патриотичен дух бяха поднесени венци от Общинска Администрация-Костинброд пред паметника на Апостола. Под звуците на „Лека нощ, юнаци", "Ботев марш" и Химна на Република България всички присъстващи на Шияковския манастир почетоха празника и с одухотворение паднаха на колене за една минута мълчание в чест на Васил Левски.

Уважиха празника с венец Общински съвет-Костинброд и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд каза вдъхновяваща реч за Апостола. „Очите на България към тебе са отправени и всеки се опитва да открие нещо в себе си от теб. Във всеки кабинет има твоя лик и

ние искаме да бъдем с теб във времето, тъй както времето е винаги в теб!

Очите на България за тебе винаги ще жалят, защото ти израстна до бесилото, като най-големия и неповторим исполин!“, заяви г-н Младенов.

Гости на събитието бяха общински съветници: д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Николай Борисов, г-жа Даниела Станкова, г-жа Краса Крилашка, г-жа Клара Кръстанова,г-жа Йорданка Спасова, г-н Живко Георгиев и г-н Иван Иванов. Също сред уважилите празника бе и професор Добрин Денев – автор на книгата за Васил Левски „Свобода и всекиму своето“. Зам.-кметове г-н Любен Кънчев, г-жа Теодора Гогова и инж.Габриела Георгиева, кметът на с.Петърч г-н Борислав Борисов, кметове на други населени места, директори на социални центрове и училища.

Община Костинброд стартира кампания за популяризиране на исторически събития, местности, обекти и личности. Първата голяма инициатива в кампанията бе подобаващото честване на 180 години от раждането на Васил Левски. В това се включва:

  • Нови табели в град Костинброд, с информация за Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“ и насочващи пътя към него;
  • Брошура „През погледа на Апостола“ с информация за манастира и карта на града с маршрут до него.
  • Преиздаване на книгата „Шияковският манастир –едно от духовните светилища в Софийското Светогорие“ на автора Надежда Вл. Берова.
  • Поставяне на нови табели и номера на къщите на ул. Васил Левски“ в гр.Костинброд.
  • Уникален билборд, красящ входа на град Костинброд, с лика на Апостола и Шияковския манастир.
  • Графит с образите на Васил Левски и отец Генадий Ихтимански на фасадата на Дневния център за работа с деца на улицата, намиращ се в центъра на град Костинброд. На графита е изписано „В лето Господне 1871 Васил Левски създава комитет в Шияковския манастир при своя съратник отец Генадий“. Графитът вечер е осветен в трибагреникът ни – бяло, зелено и червено.

Тържественото честване продължи и от 21:00 часа на площад „Иван Вазов“.

На сцената на централния ни площад участие в програмата взеха възпитаници от Първо и Второ Основно Училище „Васил Левски“.

Децата изпяха невероятни песни, посветени на Дякона.

Вечерта продължи с прожекция на филм на режисьора Андрей Алтъпармаков „Левски пред съда на Портата и на историята“. Няколко стотин жители на община Костинброд уважиха събитието и със затаен дъх изгледаха прожекцията под открито небе на площад „Иван Вазов“.

[robo-gallery id=“11584″]

В словото си Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов заяви, че „Дяконът Левски е неразривно свързан със община Костинброд. Той тук е създал таен революционен комитет и всеки трябва да го знае и да е горд с това. “. Кметът също спомена, че Васил Левски е най- великия българин на всички времена, доказано чрез телевизионно допитване на Българската Национална телевизия още през 2007 г. Тогава Васил Левски бе избран за най-великия българин за всички времена.

Вечерта на 18 юли присъстваха д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-жа Краса Крилашка- общински съветник, г-н Борислав Борисов- кмет на с.Петърч, зам.-кметове г-н Любен Кънчев и г-жа Теодора Гогова.

Празникът завърши подобаващо с невероятна тържествена заря в небето над град Костинброд.

БЪЛГАРИЯ РОДИ СВОЯ ВЕЛИК СИН – ВАСИЛ ЛЕВСКИ !

ТОЙ ПОСВЕТИ СЕБЕ СИ НА ОТЕЧЕСТВОТО И МУ СЛУЖИ ДО СМЪРТ, И РАБОТИ ПО НАРОДНАТА ВОЛЯ.

ДЯКОНЪТ,

УЧИТЕЛЯТ ВЪВ СЕЛО ВОЙНЯГОВЦИ, ЗНАМЕНОСЕЦЪТ В ЧЕТАТА НА ПАНАЙОТ ХИТОВ,

УЧАСТНИКЪТ В ПЪРВАТА И ВТОРА БЪЛГАРСКИ ЛЕГИИ.

ЗАЩО И ДНЕС, ПОД ЗНАМЕТО ЗЕЛЕНО, Е ТЪЙ ГОРДА ОЩЕ ПЕСЕНТА?

ТОВА Е НАШАТА ПЕСЕН, С КОЯТО ТЕ ПРЕНАСЯМЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, ЗА ДА НОСЯТ ЗВЕЗДИЧКАТА В СЪРЦАТА СИ И ЩЕ БЪДАТ ДОСТОЙНИ С ДЕЛАТА СИ ЗА ТЕБ!

С ИМЕТО НА ЛЕВСКИ – ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА КОСТИНБРОД, РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА!!!

3444 посещения общо 1 посещения за деня
На 18 юли се навършиха 180 години от рождението на Васил Левски. По този повод в община Костинброд имаше две вълнуващи тържествени церемонии и чествания.